latinica  ћирилица
15/12/2014 |  14:55 | Аутор: СРНА

Главно сједиште Комисије за нестала лица сели у Хаг

Оквирним споразумом, који су данас потписали министри иностраних послова више земаља, Међународна комисија за нестала лица /ИЦМП/ ће успоставити главно сједиште у Хагу, гдје ће бити у непосредној близини осталих међународних организација које се баве правосуђем и владавином закона, саопштено је из ИЦМП-а.

Оквирни споразум данас су потписали министри иностраних послова Холандије Берт Кендерс, Велике Британије Филип Хамонд, Шведске Маргот Валстром, Белгије Дидиер Рејндерс и Луксембурга Жан Аселборн и, како се наводи, њиме се установљује нови правни статус ове комисије.

Очекује се да ће се ово пресељење из Сарајева, гдје је тренутно сједиште ИЦМП-а, десити током 2015. године и да ће бити предмет даљих административних и правних рјешења. Оквирни споразум остаје отворен за потписе свих држава након 16. децембра 2015. године.

Директор ИЦМП-а Кетрин Бомбергер устакла је на церемонији потписивања Споразума у Бриселу да он одражава нови међународни договор о питању несталих лица, те додала да он даје ИЦМП-у оруђе које им треба да би остали у првом плану овог глобалног одговора.

ИЦМП је основан 1996. да би се обезбиједила сарадња влада у напорима да се одговор за око 40.000 људи који су нестали током сукоба у бившој Југославији.

Предсједавајући Управног одбора ИЦМП Томас Милер рекао је да је Споразум усклађен са ИЦМП-овом јединственом стручношћу.

Милер је појаснио да Споразум даје ИЦМП-у чврсто правно и административно упориште, тако да ће бити у могућности да брзо и ефикасно гдје год је то потребно.

ИЦМП данас активно ради у земљама широм свијета, од Канаде до Филипина, те од Ирака до Мексика.