latinica  ћирилица
15/12/2014 |  14:54 | Аутор: СРНА

Брчко: Забрана употребе воде за пиће у Вучиловцу

Инспекторат Брчко дистрикта донио је рјешења о забрани употребе воде за пиће у мјесном водоводу у Вучиловцу и у Школском артешком бунару у Брезовом Пољу, након што је Агенција за безбједност хране БиХ обавијестила да хемијски параметри у тим системима нису усклађени са правилником о исправности воде БиХ.

Главни инспектор Инспектората Брчко дистрикта Зоран Гајић рекао је Срни да је у Вучиловцу повећана вриједност арсена, а у Брезовом Пољу нитрата.

"О издатим рјешењима смо обавијестили Агенцију за безбједност хране БиХ, као и предсједника Мјесне заједнице Вучиловац у петак, односно директора Шесте основне школе у Брезовом Пољу у прошли понедјељак", рекао је Гајић.

Након што је добио рјешење, предсједник Мјесне заједнице Вучиловац Љубиша Остојић јутрос је о насталој ситуацији обавијестио надлежне у влади Брчко дистрикта.

"Проблем је што је ријеч о арсену, тешком металу који је веома отрован. Док се не утврди извориште, одакле улази у водоводни систем, мораћемо становништво снабдијевати цистернама питке воде", рекао је Остојић.

Директор Шесте основне школе у Брезовом Пољу Младен Мићић рекао је да већ од понедјељка ученици и наставно особље купују воду за пиће или је доносе од куће, те да је о рјешењу о забрани употребе воде обавијестио надлежно Јавно здравство.

Зорка Мијатовић из Јавног здравства Брчко дистрикта изјавила је да ће бити рађени контролни налази узорака са оба локалитета да би се потврдило да ли су и даље повишене вриједности спорних хемијских параметара.

"Тек након нових резултата знаћемо које мјере ћемо даље предузимати, а то ће бити тек за неколико дана", рекла је Мијатовићева.