latinica  ћирилица
15/12/2014 |  14:52 | Аутор: РТС

Биће проширења, ако ЕУ буде способна за то

Савјет министара Европске уније потврђује политику пријема нових земаља у чланство, уз "строге и поштене услове, начело сопствених заслуга, с тим да Унија буде способна да то оствари".

То се наводи у нацрту закључака које шефови дипломатија ЕУ треба да усвоје сутра у Бриселу, у које је увид имала  агенција Бета.

У закључцима који ће бити усвојени на основу расправе о Стратегији проширења и годишњих извјештаја о земљама на путу у ЕУ које је израдила Европска комисија, такође се наводи да грађани у земљама кандидатима за чланство у ЕУ и земљама чланицама, морају бити увјерени да је проширење корисно.

Европски министри напомињу да "оно што се догађа изван граница ЕУ наглашава важност даљЊег продубљивања сарадње око спољнополитичких питања".

Они предочавају да отуд "мора бити ојачан билатерални спољнополитички дијалог" кандидата за чланство и ЕУ и истичу важност усклађивања са ставовима ЕУ у спољној политици.

Такође се истиче потреба тјесне сарадње кандидата и потенцијалних кандидата за чланство с ЕУ кад је ријеч о "јачању енергетске безбједности европске двадесетосморице, укључујући инфраструктуру и диверсификацију извора снабдијевања".

Кандидати за чланство постаће интегрални дио ЕУ, само ако потпуно испуне утврђена мјерила, наводи Савјет министара ЕУ који би, као и досад, своје закључке требало да  поднесе на усвајање лидерима Уније који засједају крајем недјеље.

У припремљеном документу се истиче да је уврежење владавине закона од кључне важности за европску перспективу земаља Западног Балкана, "а хитна пажња мора бити посвећена реформи правосуђа, борби против организованог криминала и корупције, слободи изражавања и медија и правима мањина".

"Владавина закона је од пресудног значаја такође за економски развитак и стварање повољних услова за пословање и инвестиције", наводи се у нацрту закључака Савјета министара ЕУ.

У закључцима се наглашава подршка мјерама Европске комисије да у жижи реформи које воде ка чланству у ЕУ, буде поспјешење руковођења економијом и јачање конкурентности, ради стварања бољих услова за пословање фирми, подстакну привредни раст, запошљавање и инвестиције.

Владе земаља Западног Балкана у том циљу до јануара 2015,  треба да израде националне програме економских реформи који ће бити усаглашени с оним што се унутар ЕУ предузима за подстрек економском расту и запошљавању, што ће, у складу с утврђеним смјерницама, пажљиво пратити у Бриселу.

На Западном Балкану битна је и клима толеранције, кажу европски министри, који осуђују "сваку врсту говора мржње" и истичу да је и даље нужно гарантовати да ратни злочини не остану некажњени, уз сарадњу с Хашким трибуналом и Еулексовим специјалним истражним тимом.