latinica  ћирилица
15/12/2014 |  14:18 | Аутор: РТС

Рама: Србија није непријатељ Албаније

Албански премијер Еди Рама поручио да ће Албанија "безрезервно" подржати Србију током предсједавања ОЕБС-у 2015. години и нагласио да Србија више није непријатељ Албаније.

Рама је на састанку са акредитованим амбасадорима у Тирани подсјетио да ће Србија 2015. постати прва земља региона која преузима предсједавање ОЕБС-у.

- Албанија ће безрезервно подржати Србију у овом веома важном задатку за наш регион, рекао је Рама, преноси Танјуг.

Рама је рекао да се Албанија нада да ће видкети напредак сускеда и да ће тај прогрес бити примијећен кроз очигледно повећање стандарда, слобода и права Албанаца у Прешевској долини.

- Ово ново време на Балкану је коначно донијело мир међу Албанцима гдје год да они живе, а које чини неопходним да наша земља не само држи корак са европским изазовима у региону, већ и да настави путем мира и дијалога са Србијом, истакао је албански премијер.

Нагласио је да Србија више није непријатељ Албаније, "већ сусјед који је постао истински партнер у циљу изградње европске будућности Балкана".

- Нико не може боље од нас Албанаца да разумије проблем Србије да прихвати велики, неповратни преокрет историје у њеним традиционалним односима са Албанцима. Али, са друге стране, нико не може боље од нас да разумijе да је неопростиво ако не одемо даље од те историје, одбацивањем и остављањем за собом сваког националистичког изазова и да се остане отворен и одлучан, али и стрпљив у том односу који је и тежак, али има и стратешки значај за наш национални интерес, нагласио је премијер Албаније.

Рама је оцijенио да задивљујући примjер – да се вjерује у могућност и потенцијал "ове невjероватне сарадње" – долази из европске историје односа Њемачке и Француске.

Признао је да је "лакше да се мисли о томе, а мало теже да се то изговори", али да вјерује да двије земље могу да успију "јер нису у томе саме", посебно апострофирајући подршку њемачке канцеларке Ангеле Меркел.

Дипломате је подсјетио и да је недавно формирана нова косовска влада.

- Искуство од ове године ми даје прилику да увјерим (премијера Ису) Мустафу и (вицепремијера Хашима) Тачија да за нас Албанце, који смо, због немогућности да се сложимо око лидера, често успоравани у великим или малим корацима у историји, ово двојно лидерство може да постане најсигурнија гаранција или успјех у њиховој влади, рекао је Рама.

Осврнувши се на конференцију земаља региона која је у августу одржана у њемачкој престоници, Рама је рекао да ова година не би била тако охрабрујућа без самита у Берлину "који је отворио пут нове дефиниције коегзистенције међу државама региона, али и између региона и ЕУ".

- Види се, чује и схвата боље сваки дан да ово ново вријеме Балкана, коме је канцеларка Меркел посветила нову инцијативу како би регион био ближи себи и Унији за кратко вријеме, не долази у добро вријеме за Европу, рекао је Рама.

Рама је оцијенио још да је Европској унији потребан Балкан исто колико је Балкану потребна Унија.

- Уколико замор од проширења превлада у ЕУ, неће бити изненађење ако замор од стрпљења превлада на Западном Балкану, поручио је албански премијер.