latinica  ћирилица
15/12/2014 |  13:46 | Аутор: dnevni avaz

Човић у Ватикану: Папа 2015. планира да посјети БиХ

Члан Предсједништва БиХ из реда хрватског народа Драган Човић боравио је данас у аудијенцији код папе Фрање у Ватикану. Он је поглавара Римокатоличке цркве позвао да посјети БиХ, преноси Н1.
Човић у Ватикану (архива) - Фото: dnevni avaz
Човић у Ватикану (архива)Фото: dnevni avaz


Човић је уочи данашње посјете Ватикану изјавио за "Дневни аваз" да ће посјету искористити како би папу упознао са економском и социјалном ситуацијом у држави.

- Задовољство је након непуних мјесец дана добити могућност да се састанемо са Светим оцем. Захвалио сам му се на бризи и порукама које редовно шаље свим људима који тешко живе. Папа ме је замолио да ја, али и сви ми, молимо за његово здравље и радимо на побољшању ситуације у БиХ и на отварању више радних мјеста за људе у БиХ јер се, на тај начи,  млади штите од порока - рекао је Човић и додао да се Светом оцу захвалио и на бризи за грађане БиХ током катастрофалних поплава.

Лидер ХДЗ-а БиХ сматра да би посјета папе БиХ била од великог значаја за државу на путу ка ЕУ.

- На тај начин били бисмо у средишту интереса међународних институција, јер ми догодине желимо интензивирати наше активности с Европском унијом, добити кандидатски статус. Стога би нам долазак папе у БиХ, итекако, добро дошао - рекао је Човић.

Човић је у изјави за Н1 нагласио и то да је са папом разговарао о међудржавном уговору који БиХ има потписан са Ватиканом и обећао да ће до папиног доласка 2015. радити на реализацији тог уговора. Такође, захвалио је папи што непрестано позива на то да се Балкан придружи ЕУ и замолио да то настави чинити, а Човић је обећао да ће заједно са својим колегама радити на напретку БиХ и бољем животу свих њених грађана.