latinica  ћирилица
15/12/2014 |  13:22 | Аутор: Агенције

Европски званичници: БиХ једна од главних тема у Бриселу

Европски комесар за сусједску политику и проширење Јоханес Хан изјавио је данас, уочи састанка министарског савјета шефова дипломатија Европске уније у Бриселу, да је вријеме да политички лидери у Босни и Херцеговини испуне обећања и започну корјените реформе.

"Након избора имамо нови замах", рекао је Хан новинарима и додао да је увјерен да ће министри данас подржати њемачку и британску иницијативу да се БиХ понуде значајна финансијска средства ако превазиђе разлике и отклони препреке на европском путу.

"Имао сам веома добре разговоре у Сарајеву и тамошњи политичари знају да је вријеме да испуне обећања", рекао је комесар, који је с високом представницом, уочи састанка изјавио да ће БиХ бити једна од главних тема на министарском савјету, уз ситуацију у Украјини, Ираку и Сирији.

Према овој иницијативи, БиХ би у кратком року требало да добије 800 милиона евра и Споразум о стабилизацији и придруживању с ЕУ, али политички лидери и парламент морају да донесу план за реформе и писмено се обавежу да ће га спроводити, преноси Танјуг.

Хан је нагласио да Брисел неће спуштати критеријуме за наставак европских интеграција БиХ, али да нови приступ омогућава њихово брже испуњавање.

Пусић: БиХ се почиње мицати с мјеста

Хрватска министарка спољних и европских послова Весна Пусић, пред почетак састанка Савејта за спољне послове Европске уније изјавила је да је могуће да већ ове године буде активиран Споразум о стабилизацији и придруживању (САА), који је БиХ са ЕУ потписала прије девет година.

''Услов за то је писана изјава политичких лидера, па и гласање у Парламенту БиХ, можда и парламентима нижих нивоа, да се прихвати тај европски дио програма нових власти, да и власт и опозиција гласају за њега и да се тиме крене у реализацију САА. То је први, али веома важан и велики корак напријед којим се БиХ почиње мицати с мјеста'', рекла је Пусић, јавио је Аваз.

Нагласила је да јој је драго да нови приступ Уније према БиХ, који је Хрватска заговарала још од прољећа, сада постаје иницијатива ЕУ и да није ријеч ни о каквом снижавању критеријума, већ промјени редосљеда приоритета.