latinica  ћирилица
15/12/2014 |  12:30 | Аутор: Агенције

БиХ: У наредној години предвиђено повећање прихода од 2,1 одсто

Пројектована стопа повећања прихода од индиректних пореза у БиХ за наредну годину је 2,1 одсто, за 2016. годину два одсто, а за 2017. годину 2,4 одсто, наводе у Одјељењу за макроекономску анализу Управе за индиректно опорезивање БиХ.
Привреда - раст - Фото: РТРС
Привреда - растФото: РТРС

Споразум о слободној трговини између БиХ и Европске асоцијације за слободну трговину подразумијева фазно укидање царина и осталих намета са фискалним учинком на увоз из чланица ЕФТА, од дана ступања на снагу до 2017. године.

У складу са динамиком предвиђеном одредбама споразума, ефекти укидања царина испољиће се у највећем дијелу на смањење царина у наредној години, а остатак у 2016. и 2017. години.

Ефекти увођења диференцираних стопа на пиво требало би да се испоље од 1. јануара до 31. августа наредне године, када се очекује негативан раст прихода.

Пројекције акциза на дуван од 2015 до 2017. године подразумијевају годишње
повећање специфичне акцизе на цигарете од 0,15 КМ по паклици.

Повећање акцизног оптерећења требало би донијети повећање малопродајних цијена и повећање просјечне пондерисане цијене цигарета, која представља референтну варијаблу за израчунавање минималне акцизе на цигарете и специфичне акцизе на резани дуван.

Очекује се да ће драстичан иницијални пораст акциза на резани дуван и континуирано усклађивање са растом минималне акцизе на цигарете, пресјећи легалну и нелегалну супституцију цигарета резаним дуваном.

Ово одјељење очекује да ће у наредним годинама доћи до стабилизације тржишта
цигарета и смањења потрошње резаног дувана, што би требало резултирати повећањем
прихода од акциза.

Највећи раст од 2,2 одсто очекује се у наредној години, те раст од 1,4 одсто у 2016. и 1,3 одсто респективно у 2017. години.

Разлог за успоравање раста је наставак хармонизације акциза на цигарете у БиХ са минималном акцизом у ЕУ која доводи до повећања малопродајних цијена и, посљедично, смањења потрошње цигарета.

Други разлог је успоравање раста акциза на резани дуван у односу на очекивану динамику због ниске минималне акцизе на цигарете утврђене за 2015, која представља основицу за израчунавање акцизе на резани дуван.

Трећи разлог је методолошке природе, а односи се на референтни период за израчунавање просјечне пондерисане цијене цигарета који обухвата двије фискалне године.

Процијењена нето наплата прихода од индиректних пореза за ову годину је нешто више од пет милијарди марака и већа је за 2,5 одсто него у прошлој години.