latinica  ћирилица
15/12/2014 |  11:45 | Аутор: СРНА

И.Сарајево: Радници чекају обећану дванаесту плату

Радници Болнице Источно Сарајево и јутрос су се окупили испред капије Болнице, захтијевајући да надлежни хитно предузму све мјере да би ова здравствена установа коначно стала "на своје ноге".

На паузи, коју је и данас око 100 радника искористило за информативно окупљање, радници су поручили да постоји могућност да прекину са овим скуповима ако им буде исплаћена и дванаеста плата, али да ће истрајати у захтјевима да дугогодишњи нагомилани проблеми ове установе, коначно буду ријешени.

Предсједница Главног одбора Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске Споменка Јањић поновила је да радници остају при захтјевима за: редовном исплатом плата, рјешавањем проблема дуга за доприносе, те побољшањем услова рада.

"Од радника се очекује да финансирају све потребе ове болнице, што је незаконски и немогуће", истакла је Јањићева.

Тврди да је "министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић затражио смјену свих шефова служби и одјељења који учествују у информативним окупљањима".

"Ово није лична борба, нити је ријеч о личним захтјевима. Овдје је ситуација заиста тешка. Кључ рјешења и кључ престанка нашег окупљања је у министровим рукама и он треба да ради на томе", оцијенила је Јањићева.

Нагласила је да је циљ радника да проблеми буду ријешени што се, каже, не постиже пријетњама.

Радници су поздравили данашњи састанак о ситуацији у Болници Источно Сарајево, који је сазвао градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија, констатујући да је ова здравствена установа од виталног значаја за регију и да су локалне власти одавно требале да се позабаве овим проблемом.

На скупу је прочитано и писмо подршке Синдикалне организације Универзитетске болнице - Клиничког центра Бањалука.

Министар Богданић раније је најавио је да би до краја године радницима Болнице Источно Сарајево, требало да буде исплаћена још једна плата, односно 12. у овој години.

Богданић је напоменуо да је Влада Српске донијела одлуку о исплати зајма од два милиона марака Болници Источно Сарајево, на основу чега ће бити исплаћени још једна плата и други материјални трошкови.