latinica  ћирилица
15/12/2014 |  10:28 | Аутор: СРНА

Петорици ухапшених у акцији "Оскар" одређен једномјесечни притвор

Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор за петорицу ухапшених у акцији "Оскар" због сумње да су трговали дрогом на међународном тржишту.

Притвор је одређен Али Локају, Нијазу Мухаремију, Хакији Меховићу, Видаку Милићу и Агиму Ељшанију због опасности утицаја на свједоке и саучеснике, потврђено је Срни у Суду БиХ.

За Локаја, Мухаремија и Ељшанија притвор је одређен и због постојања опасности од бјекства, док је за Локаја и Меховића притвор одређен и због опасности од понављања или довршавања кривичног дјела.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ ухапсили су у четвртак, 11. децембра, осам лица осумњичених за трговину дрогом, а Тужилаштво је за петоро предложило притвор. Акција је проведена на подручју Сарајева, Зворника и Бихаћа.

Осумњичени су под истрагом у предмету у којем је проведена акција кодног назива "Оскар", која је заједнички реализована у сарадњи Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ са полицијским агенцијама у БиХ и МУП-ом Србије.

Ова лица су под истрагом због организованог криминала у вези са неовлаштеним прометом дрога. Осумњичени су да су као чланови организоване групе трговали сканком и хероином на међународном тржишту.

У оквиру истраге утврђено је да су осумњичени пребацивали хероин са подручја Македоније, Србије и самопроглашеног Косова,  на подручје БиХ.

Дрогу су мијешали са одговарајућим супстанцама ради увећања масе, а потом је у количинама до једног килограма продавали посредством осталих припадника организоване криминалне групе на територији БиХ као и другим, њима познатим, лицима на територији Србије, Хрватске и других земаља ЕУ.