latinica  ћирилица
15/12/2014 |  09:46 | Аутор: Б92

Би-Би-Си: Хамилтон спортска личност године

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон проглашен је спортском личношћу 2014. године у избору који је организовао Би-Би-Си.

Британац, који је у овогодишњем шампионату Формуле 1 освојио своју другу титулу свјетског шампиона, освојио је 34 одсто гласова у избору, односно 209.920 гласова.

У борби за престижну награду побиједио је голфера Рорија Мекилроја, којем је припало 20 одсто гласова, и атлетичарки Џо Пејви, којој је отишло 16 одсто гласова.

"Сједио сам у публици и баш сам рекао да ће Рори освојити. Заиста сам мислио да ће награду освојити неко други", рекао је Хамилтон, који је ове године постао четврти Британац који је освојио титулу шампиона Формуле 1 барем два пута.

Хамилтону је то прва награда која се популарно зове "SPOTY", а претходно је био други у избору, иза Џоа Калзагија 2007. године и сер Криса Хоја, годину дана касније.

"Хвала свима који су гласали за мене, нисам очекивао толику подршку. Остао сам без ријечи. Поносан сам и почаствован што сам међу таквим спортистима", истакао је Хамилтон.

Хамилтон је на свечаност у Глазгову дошао са својим псом Роском, а награду му је уручио легендарни фудбалер Ливерпула Кени Далглиш. Његово име пред 12.000 људи, прочитао је бивши енглески рагбиста Џони Вилкинсон.

Поред Хамилтона, звијезда свечаности у Глазгову био је Хој, најуспјешнији британски олимпијац свих времена, који је добио награду за животно дјело. Хој је шестоструки олимпијски шампион на велодрому, а из бициклизма се повукао прије годину и по дана.

За најбољи тим у Великој Британији, проглашена је женска рагби репрезентација, која је постала свјетски шампион.