latinica  ћирилица
15/12/2014 |  08:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Хонг Конг: Протест завршен, демонстранти упозоравају да није крај

Лидер Хонг Конга Леунг Чун-јинг прогласио је данас крај вишенедјељних протеста на коме су демонстранти тражили измјену изборне регулативе.
Хонг Конг - Фото: REUTERS
Хонг КонгФото: REUTERS

На централном мјесту окупљања демонстраната данас је полиција уклонила и посљедњи, трећи камп у коме су биле подигнути шатори и барикаде којима су у протекла два и по мјесеца блокирали саобраћај.

- Послије уклањања кампа у централном дистрикту, епизода са илегалном окупацијом је послије више од два мјесеца завршена, рекао је лидер Хонг Конга.

Он је истакао да су демонстранти изазвали "озбиљне губитке" локалној економији и угрозили владавину права, преноси АФП.

Полиција је данас упозорила мањи број преосталих демонстраната да "моментално напусте" улицу која је до прошлог четвртка врвела од активиста, подсјећа АП.

Они су узвратили повицима - "Ми ћемо се вратити" и поновили свој захтјев са почетка протеста да Леунг мора да поднесе оставку.

Власти су прошлог четвртка прво затвориле главни и највећи камп демонстраната у самом срцу азијске финансијске пријестонице.

Тада је ухапшено 249 људи који су одбили да оду са улица, али су убрзо пуштени из притвора.

Лидери демонстрација поручили су да ће ипак наставити са кампањом грађанске непослушности, али другим методама којима ће извршити притисак на владу Хонг Конга да уведу, како тврде, демократска правила за избор првог човјека града на изборима 2017. године.

Посланик Фернандо Чеунг, који је учествовао на демонстрацијама, каже да затварање кампа не значи крај грађанске непослушности.

- У скупштинском савјету даћемо све од себе да се одупремо и то путем кампање несарадње, рекао је он и додао да ће се то односити на неподржавање буџета и владине изборне реформе.

Демонстранти су протестовали због ограничења Пекинга на прве изборе за лидера Хонг Кога, државе-града који је посебан административни регион Кине. Избори треба да буду одржани 2017. године.

Демонстранти нису успјели да добију никакве уступке од владе Хонг Конга, па ни оставку лидера града.