latinica  ћирилица
15/12/2014 |  08:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Мексико: Сукоби демонстраната и полиције

У сукобима полицајаца и демонстраната који су организовали концерт у знак солидарности са 43 несталих студената у мексичкој савезној држави Гереро, је повријеђена најмање 21 особа, а запаљено је и неколико аутомобила.

Један неименовани полицијски званичник је за агенцију АП навео и да је у сукобима повријеђено осам полицајаца, од којих је петорицу прегазио аутомобил.

Остала тројица полицајаца су повријеђена кад су их пребили демонстранти, при чему је један полицајац задобио тешке повреде главе, рекао је анонимни званичник.

Организација за заштиту људских права "Тлачинољан", која пружа подршку породицама несталих студената, саопштила је да је у синоћњим сукобима повријеђено најмање 13 људи, међу којима има студената, учитеља, родитеља несталих студената и двојица новинара.

Полиција и демонстранти криве једни друге за изазивање сукоба у граду Чилпансинго, пријестоници државе Гереро, који су почели јуче кад су студенти са учитељског факултета "Аyотсинапа" блокирали једну улицу металним оградама, припремајући се за концерт. Блокирана улица води до хотела у којем бораве полицајци.

Случај 43 студента који су нестали у септембру, а претпоставља се да су убијени пошто су их нарко-картелима изручили корумпирани локални званичници, узроковао је протесте широм Мексика.