latinica  ћирилица
15/12/2014 |  07:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Талачка криза у Сиднеју, сумња се на исламисту (ВИДЕО)

Наоружани нападач држи у једном кафићу у Сиднеју непознат број људи као таоце, при чему је у прозору локала истакнута исламска застава. Због талачке кризе потпуно је блокиран дио града у којем се налазе државне институције и сjедишта већег броја компанија.

Централни сиднејски трг је евакуисан, а више стотина полицајаца окружило је кафић-продавницу чоколаде "Линт", у којој престрашени таоци на прозору држе црну заставу са бијелим арапским словима.

Свједоци наводе да је ријеч о застави "шхахада", исламској афирмацији вјере у ислам, на којој пише: "Нема Бога до Алаха, Мумамед је божји гласник."

Извjештачи са лица мjеста наводе да је до сада пет лица истрчало из кафића. Није познато да ли су побjегли или их је нападач пустио. Власти Новог Јужног Велса потврдиле су да је један од ослобођених талаца примљен у болницу "Свети Винсент" у Сиднеју.

Преговарачи полиције успоставили су контакт са отмичарем, али и даље не знају мотив због кога је одлучио да отме запослене и посјетиоце кафића. Медији преносе да је један од захтјева отмичара да разговара са аустралијским премијером Тонијем Аботом и да му се донесе застава Исламске државе. Агенције преносе и да су таоци изјавили да је отмичар поставио двије бомбе у кафић и двије у пословни кварт у коме се кафић налази. Евакуисане су Краљевска опера и Америчка амбасада.

Премијер Тони Абот изјавио је да се још не зна да ли се ради о политички мотивисаном насиљу “иако има назнака да би управо то могао бити случај. Али суштина политички мотивираног насиља је да се застраше људи“. Абот је апеловао на све Аустралијанце да се врате својим уобичајеним пословима.

Више од 40 муслиманских организација у Аустралији осудило је отмицу оцијенивши да је то гнусни чин. "Одбацујемо сваки покушај угрожавања живота невиних људи и изазивање страха и ужаса", навеле су те организације у заједничком саопштењу.

Док су престрављени таоци били принуђени да држе исламску заставу на прозору, пролазници су позирали испред објекта са осмијехом на лицу. Друштвени медији су осудили овакво понашање, које сматрају непоштовањем људи у кафићу који се плаше за властити живот.

“Свако ко снима селфије у околини сиднејског кафића треба да прегледа главу“, написао је Крис С.