latinica  ћирилица
14/12/2014 |  18:47 | Аутор: РТРС

Градоначелник Требиња прогласио банкрот (ВИДЕО)

Због замрзнутих рачуна у Бобар банци, градоначелник Требиња Славко Вучуревић прогласио је банкрот овог града. На конференцији за новинаре, Вучуревић је изјавио да локална заједница неће моћи да функционише, уколико се не нађе рјешење за надокнаду, како је навео, преко пет милиона марака заробљених на рачунима ове банке.
Славко Вучуревић, градоначелник Требиња - Фото: РТРС
Славко Вучуревић, градоначелник ТребињаФото: РТРС

Из локалног СНСД-а тврде, да Вучуревић спекулише подацима, колико је новца остало у Бобар банци. Затражили су хитну ревизију финансијског пословања локалне администрације.

Грађани Требиња су забринути, а поготово они који плате примају из градског буџета. Славко Вучуревић данас је, између осталог, изјавио да плате неће бити исплаћене. Тврди да је помоћ тражио од надлежних републичких институција, али да је није добио. И данас је за цјелокупну ситуацију оптужио локални и републички СНСД. Одговор из требињског СНСД-а експресно је добио. Вријеме је кажу да се прекину све спекулације о томе колики је дуг Града Требиња, али и колико новца град има у "Бобар банци".

Вучуревић наводи да се на рачунима ове банке налази 2,3 милиона марака оперативних средстава, уз додатних 100 хиљада, које су уплаћене послије увођења принудне управе.

" Ми смо банкторирали...покушаћемо да скупимо за оно што нам је најбитније у овом тренутку да исплатимо социјалу грађанима то су дажбине које се тичу социјалног сектора", каже Славко Вучуревић, градоначелник Требиња.

 За све је, тврди Вучуревић, крив СНСД, како онај локални, тако и републички, јер су подржали усвајање измјена закона, по којима одговорни у Агенцији за банкарство не могу сносити одговорност за крах одређене банке. Оптужбе Вучуревића у СНСД сматрају бесмислицама, позивајући надлежне органе, да коначно утврде колико заиста новца Требиње има у Бобар банци.

Вучуревић је позвао Владу и НС РС, министарство финансија и Агенцију за банкарство, да, како је навео, помогну Требињу, најављујући и протесте, уколико не добије позитиван одговор.