latinica  ћирилица
14/12/2014 |  17:50 | Аутор: Агенције

Јапански премијер Абе: Приоритет ће бити економија

Јапански премијер Шинзо Абе, чија је владајућа коалиција данас освојила убједљиву побједу на изборима за доњи дом парламента, изјавио је да је његов приоритет економија.

Абе је за националну телевизију НХК такође рекао да ће се бавити и другим значајним питањима, укључујући националну безбједност, преноси АП.

Након већине пребројаних гласова, очигледно је да је његова Либерално-демократска партија освојила солидну већину и да ће заједно са коалиционим партнером, будистички оријентисаном Комеи партијом, имати најмање двије трећине посланика, наводи АП.

Двотрећинска већина у доњем дому омогућава влади надгласавање горњег дома, у којем је јача опозиција, и усвајање закона.

Излазне анкете након избора такође су показале да ће Абеова владајућа коалиција остварити убједљиву побједу, навела је агенција АП.

Након већине пребројаних гласова, резултати показују да је Абеова партија освојила више од 280 од укупно 475 мјеста у доњем дому парламента, а заједно са коалиционим партнером Комеи партијом имаће преко 310 посланика, објавила је национална тв НХК.

Гласачи су бирали између 1.191 кандидата за доњи дом јапанског парламента на пријевремено сазваним изборима.

Абе је уочи распуштања парламента у новембру рекао да ће одложити до 2017. подизање пореза на промет планиран за идућу годину пошто је земља ушла у рецесију послије повећања тог пореза у априлу.