latinica  ћирилица
14/12/2014 |  16:16 | Аутор: Агенције

Већина хирурга слуша музику у операционој сали

Уврежено је мишљење да је потпуна тишина идеална за концентрацију током рада, али је истраживање које је спровео тим љекара у Универзитетској болници у Кардифу показало да чак 72 одсто хирурга слуша музику током захвата у операционој сали.
Хирургија - Фото: илустрација
ХирургијаФото: илустрација

 

Њихова студија, објављена у часопису British medical Journal, открива да 80 одсто медицинског особља сматра да им музика помаже у раду – поспјешује међусобну комуникацију, смањује ниво анксиозности и побољшава ефикасност.

Према писању Hafington posta слушање музике током хируршке операције није новина. Наиме, у грчкој митологији, Аполон је истовремено био бог исцjељења и музике. Почеткон 20. вijека, енглески хирург Juan Kejn унио је фонограф у операциону салу, јер је сматрао да музика "смирује и одвлачи пажњу пацијента од ужаса ситуације".

Осим што смирује љекаре и повећава њихову концентрацију, музика, такође, смањује срчану фреквенцију (број срчаних откуцаја у једној минути) код пацијента под анестезијом.

Истраживање је показало и да већина хирурга током операције слуша класичну музику, мада има и оних који би радо пуштали нешто модернији звук.