latinica  ћирилица
14/12/2014 |  13:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Лазаревац: Обиљежена 100. годишњица Колубарске битке (ВИДЕО)

У оквиру спомен храма Светог Димитрија у Лазаревцу уз војне и државне почасти обиљежена је стогодишњица Колубарске битке, најзначајније битке између војске Краљевине Србије и Аустроугарске у Првом свјетском рату.

Литургијом и поменом српским војницима коју је у храму Светог Димитрија у Лазаревцу служио Његова светост патријарх српски Иринеј почело је обиљежавање сто година од Колубарске битке.

Након литургије, вијенце крај спомен-костурнице јунацима Колубарске битке положили су предсједник Србије Томислав Николић, предсједник Републике Српске Милорад Додик и остали званичници.

"Србија ће оздравити а не би се ни разбољела да је увијек знала ко јој је мачем, огњем и животом сачувао земљу", поручио је предсједник Србије Томислав Николић.

Он је у обраћању навео да је немогуће говорити о првој години рата који је прије једног вијека захватио читав свијет а да се не спомену двије побједе српске војске коју су пресудно допринијеле јачању а потом и коначној побједи савезника.

Колубарска битка је, према Николићевем речима, била сензација и за освајаче и за савезнике, можда и за Србе, истакавши да се проучава на безмало свим војним академијама свијета као пример војне вјештине, генералске одважности, тактике и стратегије.

Обиљежавање 100. годишњице Колубарске битке

"Србе не можеш да побиједиш осим ако их не подијелиш. То је порука наших великих предака са Косова, са Колубаре и Сувобора, са Кајмакчалана и Солуна. Тада Срби нису слабили своје јаке људе јер се зна да слабљењем јаких појединаца слабиш своју нацију пред непријатељем", рекао је Николић.

Он је упоредио битку на Колубари са библијском борбом Давида и Голијата ријечима да је мала Србија, велика у својој неподијељености, у свом јединству, непосредно ратовала са једном огромном империјом, а посредно са четири империје и поново побиједила.

Николић је рекао и да је свако војничко искуство и знање тада говорило да је српска војска Велики рат дочекала преморена од Балканских ратова, десеткована и промрзла, гладна и босонга, са пушкама али без муниције.

"Колубарска битка је највећа перјаница у славној и побједничкој ратној епопеји Србије, не само у Великом рату. Добијена је колико вештином војсковођа толико и преданошћу сваког војника.Током битке показало се јунаштво, послије битке риједак примјер чојства. Видјело се и ту ко је од чега саздан и какав траг оставља за собом у вјечности", рекао је Николић.

Како је рекао, нема друштва у коме формално образовање може да затре или макар потамни сјај славе предака и додао да нико не може да нам одузме приче дједова, њихова сјећања која су преношена као највеће породично благо...

Николић је навео да се данас срећом воде другачије битке које од нас траже другу врсту мудрости и тактике.
Он је поручио да ћемо побиједити поштујући породични завјет да увијек и свуда и у свакој прилици дамо све од себе, покажемо своје насљеђене врлине, љубав према отаџбини "јер немамо право да изневјеримо своје јуначке претке".

Томислав Николић на обиљежавању годишњице Колубарске битке

"Да живимо тако да би нас препознали као своје потомке да неким чудим могу да сиђу међу нас. Да се непрекидно и као држава и као народ сећамо најбољих који су ходали овом земљом, оних који су изгинули да бисмо ми овдје стајали као слободни људи... Да нам буде најважније да сваки наш човјек живи у слободи", рекао је он.

Николић је рекао да држава до данас има имена и презимена тек 50.000 страдалих у Великом рату.
"Осталих милион и 100 хиљада нису на истом списку нити знамо гдје су све уписана, ако су игдје уписана. Не знамо гдје је родни праг са којег су пошли у војевање...а прошло је 100 година", упозорио је Николић.

Он је своје обраћање завршио ријечима "Живјела Србија".

Вијенце и цвијеће положили су поред предсједника Србије и министри Александар Вулин и Братислав Гашић, начелник генерелштаба ВС Лјубиша Диковић, потомци војводе Живојина Мишића, представници дипломатског кора, удружења бораца која негују традицију ослободилачких ратова Србије...

Додик: Важне догађаје из српске историје заједнички обиљежавати

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Лазаревцу да би требало да буду рехабилитоване све велике теме из српске историје и обиљежене на адекватан начин.
Додик је нагласио да је о томе данас разговарао са предсједником Србије Томиславом Николићем и представницима Владе Србије који су садужени за та питања и да ће у наредном периоду бити дефинисано који би догађаји требало да буду обиљежавани заједнички.

"Колубарска битке је сигурно један од тих догађаја, а код нас Јасеновац. То је јединствено страдање српског народа и то треба заједнички да обиљежавају Република Српска и Србија", рекао је Додик за Срну, након церемоније обиљежавања сто година од Колубарске битке.

Он је нагласио да је Колубарска битка, као једна од највећих у Првом свјетском рату, дуго била "скрајнута", иако је ријеч о великој српској побједи коју треба памтити.

Колубарска битка вођена је крајем 1914. године на фронту дужем од 200 километара. Представља најважнију битку између Србије и Аустро-Угарске у Првом свјетском рату.

Иако је цио свијет очекивао капитулацију Србије, Прва армија којом је командовао генерал Живојин Мишић извела је успјешну противофанзиву против бројније и боље опремљене Аустроугарске војске.

 

100 година Колубарске битке
Фото: ТАНЈУГ

100 година Колубарске битке
Фото: ТАНЈУГ

100 година Колубарске битке
Фото: ТАНЈУГ

100 година Колубарске битке
Фото: ТАНЈУГ

100 година Колубарске битке
Фото: ТАНЈУГ

100 година Колубарске битке
Фото: ТАНЈУГ

100 година Колубарске битке
Фото: ТАНЈУГ

100 година Колубарске битке
Фото: ТАНЈУГ

100 година Колубарске битке
Фото: ТАНЈУГ