latinica  ћирилица
14/12/2014 |  10:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Амерички Сенат одобрио буџет, чека се Обамин потпис

Буџет у износу од хиљаду и сто милијарди долара, који је одобрио Сенат, а којим је предвиђено дугорочно финасирање владе, ускоро треба да потпише амерички предсједник Барак Обама.

Сенат је већином гласова (56-40) изгласао овај кључни закон којим је предвиђено дугорочно финасирање владе током буџетске године до 30. септембра, преноси АП.
Амерички предсједник је изјавио да ће потписати буџет. Он је у међувремену у суботу већ потписао закон о краткорочном финасирању којим се обезбјеђују средства за функционисање владе током празника.

Поводом несугласица о буџету, Обама је раније поздравио компромис који је постигнут у Конгресу, рекавши да је то посљедица заједничког рада "обје стране", иако су многи представници Демократске странке били против приједлога буџета.

"Ово је по дефиницији компромисни рачун. Постоји неколико одредаба у њему које заиста не волим", рекао је Обама и додао да буџет укључује и финансирање здравствене заштите, борбу против посљедица климатских промјена, као и суочавање са вирусом еболе.

Незадовољство Обаме односи се на одредбе које слабе реформу финансијског центра моћи - Вол стрита, које је управо покренуо амерички предсједник након финансијског краха великх банака и инвестиционих фондова 2008. године.

Иако је лидер демократа у Конгресу Ненси Пелоси хтјела да повуче сагласност за буџет управо због слабљења реформи Вол стрита, Обама је оцијенио да се буџет не би суштински разликовао ни у случају да је о њему одлучивала само Демократска странка.
Амерички Конгрес јуче је одобрио буџет за одбрану за 2015. годину у износу од 577 милијарди долара, укључујући 64 милијарде за ратове у иностранству што ће омогућити и финансирање обуке сиријских и ирачких снага за борбу против Исламске државе.

Сенат је одобрио војни буџет и прослиједио га предсједнику Бараку Обами на потпис, а расподјела предвиђа да 496 милијарди долара основног буџета припадне Пентагону, 18 милијарди Енергетском департмент за нуклеарно оружје, а 64 за мисије у свијету, пренијела је агенција Ројтерс.

Конгрес је одбрио захтјев Пентагона да се одбаце или редукују системи наоружања за које сматрају да их не могу висе одржавати због смањења буџета.
Према пројекцији буџета за 10 година планирано је смањивање давања за одбрану од близу 1.000 милијарди долара.