latinica  ћирилица
14/12/2014 |  08:46 | Аутор: СРНА

Парастос за 109 Срба из Бјеловца

У цркви Светог пророка Илије у Бјеловцу, код Братунца, данас ће бити служен парастос за 109 погинулих Срба из тог и сусједних села Сикирић и Лозничка Ријека, од којих је њих 68 убијено прије тачно 22 године.
Парастос у братуначком селу Бјеловац - Фото: СРНА
Парастос у братуначком селу БјеловацФото: СРНА

Парастосом, планираним у 13.00 часова, и прислуживањем свијећа за покој душа убијених биће обиљежене 22 године од њиховог страдања.

Прије парастоса делегације Борачке организације, Удружења логораша регије Бирач, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, те општине Братунац положиће цвијеће на спомен-плочу са именима погинулих која се налази на зиду бјеловачког храма, потврђено је у братуначкој Борачкој организацији која је организатор овог обиљежавања.

У рану зору 14. децембра 1992. године, јаке муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, упале су у ова села на обали Дрине и починиле стравичне злочине. Зликовци су масакрирали, убијали и спаљивали све што су стигли - дјецу, жене и старце.

Око половине убијених били су цивили који су спавали у својим кућама гдје су и убијани.

Након почињеног масакра над српским становништвом, муслиманске снаге су потпуно опљачкале српску имовину, а онда су попалиле ова три села која још нису у потпуности обновљена и неки преживјели мјештани још не могу да се врате, јер им ни након више од двије деценије куће нису обновљене.

За овај, као ни за све остале злочине почињене над Србима у Подрињу, нико није одговарао.

Правосудним органима БиХ поднесени су бројни докази и свједочења о почињеним злочинима, али још ништа у вези са тим није предузето. Породице погинулих су огорчене на рад тих органа и надају се само Божијој правди.