latinica  ћирилица
14/12/2014 |  08:41 | Аутор: РТРС

Лазаревац: Обиљежавање 100. годишњице Колубарске битке, пренос на РТРС

У Лазаревцу се обиљежава стотину година од Колубарске битке. Телевизија Републике Српске од 12 часова директно ће преносити ову манифестацију.

У крипти Спомен-цркве Светог Димитрија у костурници почива 40.000 страдалих српских и аустроугарских војника.

Предсједник Србије, Томислав Николић, ће се обратити присутнима, а вијенце ће положити и представници Владе Србије, Народне скупштине, начелник Генералштаба Војске Србије, потомци војводе Живојина Мишића, представници дипломатског кора, као и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Послије државне церемоније биће изведен умјетнички програм у Градском парку у Лазаревцу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, присуствоваће обиљежавању годишњице.

Колубарска битка вођена је крајем 1914. године на фронту дужем од 200 километара. Представља најважнију битку између Србије и Аустро-Угарске у Првом свјетском рату.

Иако је цијели свијет очекивао капитулацију Србије, Прва армија, којом је командовао генерал Живојин Мишић, извела је једну од највећих битака у историји српског народа и успјешну противофанзиву против бројније и боље опремљене аустроугарске војске.

Значај битке огледа се у томе што Аустро-Угарска није успјела да уништи Краљевину Србију, па су зато Централне силе морале да се боре на три фронта.

Телевизија Републике Српске од 12 часова директно ће преносити ову манифестацију.

 

Додик: Срби несумњиво највећи страдалници Великог рата

 Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је несумњиво да су Срби, српска држава и нација велики страдалници Првог свјетског рата.
"Огроман број мушке популације је страдао, 50 одсто мушких становника тадашње Србије је страдало у том рату, што је несумњиво предодредило снагу и јачину Србије у каснијем периоду све до данас", рекао је Додик.

Додик, који ће данас у Лазаревцу присуствовати обиљежавању сто година од Колубарске битке, навео је да у том погледу Велики рат као да је имао намјеру да девастира Србију и српски народ.

"Са друге стране, много људи са наших простора, са простора данашње Републике Српске, још тада се са великом дозом патриотске одговорности укључило у регуларну Српску војску, бранећи Србију", истакао је Додик.

Он је нагласио да су добровољци са наших простора били учесници многих битака.

"О томе свједоче многе чињенице. Многи од њих касније су од краља добијали одређене просторе и земљишта, као знак захвалности за учешће у биткама", рекао је Додик.

Он је навео да су солунски борци добијали одређено земљиште по Војводини и неким другим мјестима.

Додик је рекао да је његов прадједа био солунски борац, који је изгубио ногу на Солунском фронту и да је увијек причао о Србији.

"Та везаност је несумњива, али све битке тога рата које су Срби добили у једној глобалној оцјени говоре да су Срби, ипак, били највећи страдалници. Тако да те побједе, можда, јесу мали свјетионици, али у сваком случају, тада је било огромно страдање Србије и српског народа. Мислим да се никада од тога нећемо опоравити", рекао је Додик.