latinica  ћирилица
28/11/2014 |  19:55 | Аутор: РТРС

О дигитализацији и сљедеће седмице

Након јуче одржане бурне расправе о застоју у процесу дигитализације и изречених пријетњи како би три јавна РТВ сервиса и већина комерцијалних ТВ станица од јуна 2015. године могле да остану без дозволе за емитовање програма, данас нови састанак и обећавајући тонови.

Већ сљедеће седмице Одбор Јавног сервиса усагласиће нову листу дигиталних микроталасних веза и емисионих локација. Али вријеме је, одговарају у три јавна емитера, да и Регулаторна агенција за комуникације и надлежно министарство транспорта и комуникација БиХ почну да раде свој посао. 

Генерални директор РТРС, Драшко Милиновић очекује да ће наредних дана бити усаглашени параметри који се односе на дигитално земаљско емитовање. Иза тога слиједе заједнички захтјеви за дозволе.

"Не видим разлога да већ до краја сљедеће седмице на сједници Одбора система, која ће бити, надам се, одржана у року од седам дана, поднесемо тај захтјев, платимо таксе које су неопходне и након тога добијемо дозволе које омогућавају све ово што до сада емитери нисиу били у ситуацији да омогуће, а то је да се потпуно крене у реализацију", нагласио је Милиновић.

Дигитализација као процес требало би да буде успјешно окончана 17. 06. 2015. године што је крајњи рок за прелазак на дигитално емитовање.