latinica  ћирилица
28/11/2014 |  18:46 | Аутор: Агенције

ИД се шири на Либију и Египат

Послије најава да Исламска држава добија своје огранке у Пакистану, наводно су и двије екстремистичке групе из Либије и Египта стале под “црну заставу“.

Како преносе британски медији, мреже побуњеника наводно су пристале да се придруже борбама Исламске државе и праве планове за нападе у својим земљама.

Отварање нових фронтова веома брине званичнике САД, који предводе коалицију за борбу против џихадиста, али она за сада напада само из ваздуха.

Ширење џихадистичких организација могло би да представља велики изазов за званични Вашингтон, нарочито након одласка министра одбране Чака Хејгела, због наводног сукоба са предсједником Бараком Обамом око наставка војног ангажовања у Авганистану.

“Исламска држава је поставила као циљ ширење свог калифата који подразумијева и прихватање екстремног схватања шеријатског закона. Забиљежили смо ширење таквих тенденција на сјеверу Африке, гдје се појављују групе које опонашају реторику и бруталност Исламске државе“, навео је неименовани извор из обавјештајне службе САД.

У сјевероисточном граду Дарна у Либији, наводно дјелује група под називом Исламска младост, која контролише град и која је већ прихватила врховну команду лидера ИД Абу Бакра ал-Багдадија.

Са друге стране, у Египту постоји група Ансар Беит ал-Макдис, која је наводно објавила снимак на којем приказује ознаке Исламске државе, што званичници САД сматрају знаком да је и она дио ИД.