latinica  ћирилица
28/11/2014 |  16:28 | Аутор: Агенције

Николић: Хрватска инструментализовала ЕП

Предсједник Србије Томислав Николић оцијенио је данас поводом Резолуције Европског парламента о Шешељу да је ЕП дозволио да га Хрватска инструментализује у предизборне сврхе.

Николић је истакао и да је ЕП донио Резолуцију која се односи на Србију, а да Србији није пружена могућност да макар изнесе свој став, саопштила је Служба за сарадњу са медијима предсједника Србије.

Николић је такође поручио да Србија води политику мира и стабилности и да је за њу недопустива свака ратнохушкачка реторика било да долази из Србије, Хрватске, Албаније, било одакле.

"На жалост, Европски парламент не мијења однос према Србији чак ни сада, када је признао да је Србија држава која је својим реформама заслужила отпочињање преговарачког процеса", навео је Николић, оцјењујући и да би било нефер да власт поднесе оставку, јер би то Србију могло довести у пакао.

Он је указао да би Европском парламенту требало да буде познато колико напора је Србија уложила да се веома крхки односи са Хрватском стабилизују и да се бројна отворена питања ријеше у обостраном интересу.

"Посланици су остали неми пред уништавањем ћириличних табли у Славонији, пред експлицитним говором мржње против Срба на скуповима поводом годишњице злочиначке акције Олуја, који трају више од десет година, или пред одржавањем јавних концерата веома популарне музике у Хрватској, чији текстови отворено позивају на истребљење Срба", навео је Николић.

Он је додао да ЕП није цијенио ни то што Србија није спречавала Хрватску на њеном европском путу, иако је могла због бројних проблема у области владавине права, људских права и слобода, као и нерјешеног повратка и имовинских питања протјераних Срба.

"Дестабилизација региона ни сада није у интересу Србије и земаља Балкана, али није ни у интересу Европе", истакао је Николић.

Мада је неспорно да је ситуација у Србији веома тешка и да је сиромаштво узело маха, грађани Србије, како је навео предсједник Србије, нису испуњени мржњом према сусједима, већ су заокупљени проблемима и сносе велики терет реформи, које имају за циљ стварање правне сигурности, економског напретка и боље будућности уопште.

"То што се не слажем са изгласавањем Резолуције ЕП не значи да она Србији намеће било какву обавезу, само нам показује шта бисмо све могли да доживимо у будућности", рекао је Николић.

"Што се тиче Хашког трибунала, поставља се питање шта је крајњи циљ њихове циркуске представе и њихових ментора и кловнова? Шта желе да постигну? Смену власти? Па зар у демократским друштвима о томе не одлучују грађани на изборима? Баш зато би било нефер према грађанима поднети оставку. То би вероватно било лакше већини чланова Владе.

Ко би их заменио? Доказано лошији, усуђујем се да кажем гори људи, али веома подложни манипулацијама. Србија би се вратила у пакао у коме би јој лако одузели и оно што се зарекла да никада и никоме не да", истакао је Николић.

"Србија води политику мира и стабилности како би својим грађанима омогућила бољи живот од сопственог рада. Посвећена је цивилизацијским тековинама и за њу је недопустива свака ратнохушкачка реторика, било да долази из Србије, Хрватске, Албаније, било одакле. На то не треба да нас подсећају они који тај проблем нису ријешили у свом дворишту", поручио је Николић.