latinica  ћирилица
28/11/2014 |  09:29 | Аутор: РТРС

Аустрија: Међу 13 ухапшених и Мирсад Омеровић вођа ИСИЛ-ових џихадиста

Аустријска полиција од раних јутарњих сати спроводи велику акцију против међународног тероризма у Грацу, Линцу и Бечу, а главни осумњичени је из БиХ.

13:07 Ухапшени у акцији "Палмира", Мирсад Омеровић (Ебу Тејм) је према ранијем писању федералних медија врбовао и посало у џихад у Сирију дјевојчице, Сабину Селимовић (15) и Самру Кешиновић (16), држављанке Аустрије, чији су родитељи поријеклом из БиХ. Он је раније живио у Маочи у БиХ,  те је довођен у блиску везу с Билалом Боснићем и Нусретом Имамовићем, а пропагирао је радикални ислам на њемачком говорном подручју. 

12:48 Кроне Цајтунг је објавио да је ухапшен главни осмуњичени Мирсад О.

11:31 У рацији је, између осталог, заплијењен терористички пропагандни материјал, информатичка опрема и новац.
Како наводи АПА, због осјетљивости акције која се спроводи ради заштите уставног поретка Аустрије, истражни органи не износе много детаља.

11:15 Тужилаштво у Грацу је саопштило да је ухапшено 13 особа. 

--------------------------------------

Око 500 припадника полиције, међу којима и специјална јединица Кобра, према писању штампе, упало је у станове, џамије и друге исламске установе.

Ради се о финансирању, али и регрутовању џихадиста за Исламску државу.

Акција је изведена по налогу Окружног суда у Грацу и представља до сада највећу операцију аустријске полиције у обрачуну са џихадистима и онима који организују и шаљу џихад ратнике  на Блиски исток. 

 Акцији полиције претходило је двогодишње прислушкивање, а оперативци су били директно подређени генералном директору за јавну безбједност.

Пошто појединачне освете нису искључене Федерална агенција за заштиту државе и борбу против тероризма предузела је специјалне мјере заштите.

Државно тужилаштво издало је око 20 налога за хапшење под оптужбом чланства у терористичком удружењу и наложило додатних 40 претреса станова.

Главни осумњичени је једно лице из БиХ, отац петоро дјеце, који је важио као портпарол европског огранка "Исламске државе" и врбовао је за џихад. Организатор џихадиста назван  "проповједник мржње" у Аустрији живи као наводни корисник  социјалне помоћи.