latinica  ћирилица
22/11/2014 |  12:11 | Аутор: Агенције

Бивши градоначелник Охрида ухапшен због корупције

Бивши градоначелник Охрида Александар Петрески ухапшен је, заједно са десетином ранијих градских званичника и привредника, под оптужбом за корупцију, односно нелегалних јавних набавки.

Министарство унутрашњих послова саопштило је да су ухапшени осумњичени за илегалне јавне набавке у вриједности од више од два милиона евра, преноси агенција МИА.

Портпарол Министарства Иво Котевски казао је да је укупно 14 особа ухапшено, да је једна већ била притворена, а једна је у бјекству ван земље.

Они су оптужени за криминално удруживање, злоупотребу службеног положаја, прање новца, примање мита и фалсификовање и уништавање званичних докумената.

Према његовим ријечима криминална група је била вођена од стране некадашњег градоначелника Охрида који је злоупотребио свој положај у периоду од 2007.до 2013.

Он је најприје у нелегалне послове укључио једног савјетника, који је касније био менаџер одсјека за саобраћајну инфраструктуру града.

Такође је у послове укључио менаџере одсјека за комуналне послове, туризам, локални економски развој.

У нелегалне послове, према Министарству, учествовала су три власника компанија, који су заједно припремали нелегалне јавне набавке, на којима су, супротно законом, привилегована нека предузећа и појединци.

Седам запослених у градској власти, који су имали право потписа, оптужено је да су дозволили испостављање рачуна општини за пројекте изградње који никада нису обављени.

У појединим случајевима град је платио лажне рачуне или дупле рачуне за извођачке радове који су већ једном били наплаћени.

Бивши градоначелник, који је на тој функцији био до 2013.године, се терети да је тражио и добио мито у висини од 12.000 евра.