latinica  ћирилица
22/11/2014 |  08:44 | Аутор: Агенције

Успорите старење редовним трчањем

Трчање у шездесетим и седамдесетим година може успорити процес старења, показала је недавна студија.
Вјежбање - Фото: flickr.com
ВјежбањеФото: flickr.com

Амерички истраживачи пратили су ниво енергије мушкараца и жена који су остали активни и у касним шездесетим и седамдесетим годинама. Половина њих ишла је редовно на трчање, док је друга половина шетала барем пола сата три пута недјељно.

Особе старије од 69 година које су трчале користиле су отприлике исту количину енергије као просјечан 20-годишњак који шета. Они пензионери који су шетали, трошили су исту количину енергије као старији одрасли људи у шетњи, који иначе нису нарочито активни.

Ове предности активног живота можда осигуравају митохондрије – ћелијске органеле које генеришу хемијску енергију познату као аденозин трифосфат (АТП). Оне дају енергију мишићним влакнима како бисмо могли да се крећемо, подижемо предмете и трчимо. Људи који редовно вјежбају обично имају активније митохондрије.

Професор Роџер Крам са Одјељења за интегративну физиологију Универзитета у Колораду каже: “Поука је да нас трчање одржава младим, барем у погледу енергетске ефикасности“. “Шетање има бројне позитивне учинке на тијело, попут спречавања дијабетеса, срчаних болести, гојазности и депресије“.

У студији која је спроведена у сарадњи са стручњацима Хумболт универзитета обухватила је 15 мушкараца и 15 жена који су у просјеку имали 69 година и који су или редовно трчали или редовно шетали.

Истраживач Овен Бек каже: “Изненадило нас је то што су старије особе које редовно трче у бољој форми од старијих одраслих људи који редовно шетају“. Студија је објављена у журналу "Plos One".