latinica  ћирилица
22/11/2014 |  08:18 | Аутор: Агенције

Дубоки јаз у нуклеарним преговорима с Ираном

Добоки јаз и даље постоји међу странама у преговорима о иранском нуклеарном програму, иако крајњи рок за постизање споразума истиче за неколико дана, саопштила је данас Бијела кућа.

"Радимо против времена. Рок истиче у понедјељак, наши људи махнито раде на томе да он буде испуњен... Али, дубоки јаз и даље постоји", рекао је портпарол Бијеле куће Ерик Шулц.

Шулц је рекао и да преговарачи не пристају на то да их рок који се приближио примора да прихвате незадовољавајући договор, пренио је АФП.
"Јасно смо рекли, предсједник је јасно рекао да не желимо лош договор. Тако да ћемо радити против времена. Одобрићемо само договор који ефикасно пресијеца сваки пуд до нуклеарног оружја", рекао је Шулц.

Шеф иранске дипломатије Џавад Зариф изјавио је синоћ да "шесторка" међународних посредника на преговорима у Бечу није понудила Техерану "суштинске приједлоге", јавиле су агенције, преносећи из главног града Аустрије да је амерички државни секретар Џон Кери промијенио првобитни план да отпутује у Париз и да остаје на преговорима.
Финална рунда преговора о иранском нуклеарном програму почела је у Бечу 18. новембра.

У Москви је раније саопштено да је Кери разговарао са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом и да је наглашено да је потребно "предузети додатне напоре како би се достигли конкретни договори у раније усаглашеном року".

Лавров је рекао да је за Москву важан квалитет договора а не рок за његово постизање.