latinica  ћирилица
20/11/2014 |  13:02 | Аутор: Глас Српске

Рукометни клуб Борац М:тел у тешкој ситуацији

Људи који воде Рукометни клуб Борац М:тел немају више снаге да се боре са нагомиланим дуговањима, па су одлучили да још једном апелују на све надлежне институције да помогну да би био избјегнут најгори сценарио - гашење клуба.

Ситуација у бившем шампиону Европе одавно је далеко од идеалне, али чини се да је сада упаљен црвени аларм. Дуговања Пореској управи, повјериоцима, бившим и садашњим играчима износе готово два милиона евра.

"Тражимо састанке са надлежним градским и републичким институцијама да их упознамо како клуб ради и шта могу да очекују за можда мјесец,  ако не буде помоћи. Када смо ушли у клуб, нисмо били ни свјесни колико је ситуација озбиљна. Сада је све јасно. Рјешавати нагомилане дугове и упоредо сервисирати текуће трошкове је немогуће. Рачун клуба тренутно није блокиран, али може да буде у сваком тренутку. Неким разговорима са повјериоцима, успјели смо да одгодимо њихова потраживања, али више не можемо ништа да одгађамо", рекао је за Глас Српске вршилац дужности директора Небојша Голић.

У претходних годину и два мјесеца, људи који су сада у клубу,  готово сав новац усмјеравали су на дуговања која су затекли.

"Од септембра 2013. године дали смо 250.000 КМ на блокаде и дуговања. То је велики новац и да смо га имали на располагању, без проблема бисмо испуњавали обавезе према играчима и све остале трошкове. Овако, играчи играју без динара, стрпљење им је на измаку, али су прави хероји и најзаслужнији зашто овај клуб и даље постоји. Зна се ко је био прије нас и чије дугове враћамо. Нажалост, не можемо више", рекао је Голић.

Он је објелоданио да ће на сједници Скупштине клуба 27. новембра, бити изнесени тачни подаци о дуговањима и раду клуба.

"Упознаћемо јавност гдје смо трошили новац и колико је новца прошло кроз клуб. Такође, биће расправљано и о мом положају јер не могу до вијека бити вршилац дужности директора", рекао је Голић.

Члан управе клуба Владимир Бранковић истакао је да постоји план како да се Борац врати тамо гдје је некад био.

"Имамо план како бисмо ријешили проблеме. Гдје год одемо, и данас нам траже дресове, мислим да је Борац и даље најбољи бренд Бањалуке. Овај клуб има потенцијал. У минулом периоду урадили смо много на враћању имиџа Борцу. Обишли смо много школа, обданишта и анимирали дјецу да се баве рукометом. Покренули смо омладински погон и сарадњу са рукометним школама, што значи да радимо систематски, али нећемо успјети без помоћи државе и привредника", закључио је Бранковић.

Марковић

Небојша Голић огорчен је на појединце који нису имали стрпљења да сачекају свој новац, него су блокирали клуб.

"Јавност зна за ситуацију у вези са нашим бившим играчем и тренером Драганом Марковићем. Нису спорна његова потраживања, али није у реду да он, послије разговора и договора са мном,  пролонгира потраживања, послије пет дана блокира рачун. Поменути тренер није ни крочио у клуб, а већ је подигнут кредит од 50.000 КМ за који је жирант био РК Борац. То је апсурд свих апсурда",  рекао је Голић.

Ђого без одговорности

Вршилац дужности директора одговорио је и на питање новинара да ли је садашња управа покренула поступке према бившим функционерима клуба.

"Бивши директор Борис Ђого подигао је кредит за који је такође био жирант РК Борац. Тај кредит је исплаћен. Подигли смо кривичну пријаву и добили одговор да за њу нема основа. У реду, нема. Причамо о дугу од око два милиона евра, али ко ће гањати људе који су направили дуг. Овдје су трошене државне паре, не приватне и мислим да неко други треба да се умијеша и види како се пословало", рекао је Голић.

Управа

Поједини чланови управе напустили су своје позиције, па ће на Скупштини бити разговарано и о људима који ће попунити њихова мјеста.

"Захваљујемо им на свему, на приватном новцу који су дали клубу и не можемо да их кривимо што су одлучили да оду. Нису видјели свјетло на крају тунела", рекао је Бранковић.