latinica  ћирилица
20/11/2014 |  12:24 | Аутор: РТРС

Фетел потписао трогодишњи уговор са Фераријем

Четвороструки шампион свијета у Формули 1 Себастијан Фетел потписао је трогодишњи уговор са Фераријем, преноси Б92.

Нијемац је у италијански тим прешао из Ред Була након што је најављено да Шпанац Фернандо Алонсо неће возити више за Ферари.

Претпоставља се да ће Алонсо прећи у екипу Мекларена, а потврда се очекује тек почетком децембра.

"Када сам био мало, Михаел Шумахер у црвеном болиду је био мој највећи идол и сада имам невјероватну част да коначно возим за Ферари", рекао је Фетел.

Информација о преласку Нијемца у Ферари била је позната још од почетка октобра, када је на Великој награди Јапана објавио да напушта Ред Бул. Међутим, званичне потврде није било до сада, зато што су у италијанском тиму пристали да Алонсо одлучи гдје ће наставити каријеру.

Младом њемачком возачу ће наредне године у Ферарију тимски колега бити Кими Раиконен.

"Ферари је одлучио да повјерење укаже најмлађем возачу са неколико титула у историји Формуле 1", рекао је шеф Ферарија Марко Матијачи.

Подсјећамо, Ферари је посљедњу титулу освојио 2007. године, када је шампион Формуле 1 био Раиконен.

Себастијан Фетел је у Ред Булу од 2009, а освојио је четири узастопне титуле од 2010. до прошле године. У овогодишњем шампионату још нема ниједну побједу, док је његов тимски колега Данијел Рикардо остварио. Уговор њемачког возача са аустријском екипом важио је до краја 2015, али је постигао договор око раскида, у тиму ће га замијенити Данил Квјат.

Фетел је тиму Ред Була освојио четири титуле и помогао екипи да четири пута освоји конструкторску титулу. Као члан Ред Була добио је 38 трка и 44 пута изборио пол позицију, а по једну побједу и пол изборио је и као члан Торо Роса. Са 39 побједа на 134 трке он је четврти у историји.

Послије година доминације у овом шампионату је био немоћан против Мерцедеса, али је тежи ударац за њега представљао добар почетак Рикарда, који је тријумфовао три пута још седам пута био на подијуму.