latinica  ћирилица
20/11/2014 |  12:11 | Аутор: Глас Српске

Забрањен увоз перади, меса и јаја

Канцеларија за ветеринарство БиХ забранила је увоз перади, меса перади и јаја поријеклом из дијелова Холандије, Њемачке и Велике Британије у којима су регистровани случајеви птичјег грипа, а ради спрјечавања ширења ове болести.

Ова одлука је донесена након што су у посљедње двије седмице на фармама у ове три земље регистровани случајеви птичјег грипа. У Министарству спољне трговине и економских односа БиХ потврдили су да је Канцеларија за ветеринарство донијела упутство о забрани увоза одређених пошиљака ради спречавања уношења у БиХ инфлуенце птица. Забрана се, између осталог, односи на увоз живе перади, безгребенки, међу којима су киви, ему, нанду и ној, затим узгојене и дивље пернате дивљачи, укључујући птице кућне љубимце, једнодневну перад и расплодна и конзумна јаја.

- Забрањен је и увоз сјемена, свјежег и смрзнутог меса, производа од меса перади, безгребенки и пернате дивљачи. Осим тога, забрањен је и увоз производа од птица намијењених исхрани животиња, за индустријску или употребу у пољопривреди, те нетретираних ловачких трофеја од било којих птица и нетретираног перја или дијелова перја - казали су у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ.

Канцеларија за ветеринарство је ради спречавања уношења болести обуставила издавање рјешења о непостојању ветеринарско-здравствених сметњи за увоз наведених пошиљака поријеклом из Холандије, Велике Британије и Њемачке.

- Канцеларија ће у складу са својим овлашћењима наставити са праћењем развоја ситуације по питању појаве високопатогене инфлуенце птица - казали су у Министарству.

Предсједник Удружења живинара општине Прњавор Десимир Живанић каже да се у БиХ највише увози мљевено, односно искоштено месо.

- То иде у хреновке, а ми немамо могућности да испитамо ни врсту меса ни старост и то је највећи проблем. Зато би, без обзира на појаву птичјег грипа, контроле требало да буду оштрије - нагласио је Живанић.

Европска комисија усвојила је хитне мјере за сузбијање епидемије птичјег грипа, које предвиђају и забрану продаје живине из региона погођених овом болешћу и откривање заражених животиња. Холандске власти су привремено забраниле превоз живине, јаја и ђубрива, пошто се појавио изразито патоген сој вируса птичјег грипа на једној фарми у центру земље. На сјеверу Енглеске на једној фарми патака такође је забиљежен случај птичјег грипа, а овај вирус је откривен почетком мјесеца и на фарми у сјеверозападној Њемачкој.

Увоз
Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, у септембру и октобру ове године у БиХ је увезено 1.366  тона пилетине у укупној вриједности од 2,45 милиона КМ.

- Највише меса је увезено из Турске, а затим из Њемачке и Србије. Из Хрватске је увезено пилеће месо вриједно 68.325 КМ, али је већи дио тог меса поријеклом из Њемачке. Мање количине пилећег меса су увезене из Белгије, Црне Горе и Македоније - навели су у УИО.