latinica  ћирилица
20/11/2014 |  11:36 | Аутор: СРНА

Дан уласка Српске војске у Бањалуку

Служењем парастоса погинулим српским борцима Првог свјетског рата у бањалучком храму Христа Спаситеља и одржавањем пригодног умјетничког програма, данас је обиљежен Дан уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године.

- Дан уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године за нас Србе са ове стране Дрине један је од најзначајнијих догађаја у нашој новијој историји, рекао је савјетник министра за рад и борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Милан Торбица.

Он је нагласио да се Влада Републике Српске, обиљежавањем овог и других историјских датума, опредијелила да сачува историју страдања српског народа, да млада покољења гледају на подвиге српских војника који су слободу извојевали најљућом вољом и снагом.

- Искрено очекујем да се уважи наша жеља и право, које не споримо и другима, да будемо своји на своме и да са свима који нама желе добро живимо у миру и толеранцији, истакао је Торбица.

Он је подсјетио на историјске догађаје који су претходили Првом свјетском рату и уласку Српске војске у Бањалуку.

Предсједник Скупштине града Бањалука Будимир Балабан рекао је да се од 1914. до 1918. године десило велико страдање српског народа, које је попримило размјере геноцида.

- За нас је од великог значаја 21. новембар 1918. када је Српска војска ушла у Бањалуку и тиме након 450 и више година донијела слободу српском народу од турске и аустроугарске окупације на овим просторима, истакао је Балабан.

Он је рекао да је у Градску управу од представника Удружења потомака и поштовалаца српских бораца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године стигла иницијатива за подизање споменика у Бањалуци српским војницима погинулим у Првом свјетском рату, те да ће она бити размотрена у редовној процедури.

Предсједник Градског удружења потомака и поштовалаца српских бораца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. Небојша Куштриновић рекао је да је покренута иницијатива за формирање фондације за изградњу споменика у Бањалуци војводи Степи Степановићу и српским добровољцима са ових простора погинулим у Првом свјетском рату.

Куштриновић је рекао да би споменик требало да буде откривен 21. новембра 2018. године, на стогодишњицу ослобођења Бањалуке у Првом свјетском рату.

Обиљежавању Дана уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године присуствовали су изасланик предсједника Републике Српске Душко Четковић, представници Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, представници града Бањалука, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, представници СПЦ, угледни јавни и културни радници и грађани.

У оквиру програма обиљежавања овог датума, у 17.00 часова у Културном центру Бански двор биће одржан округли сто о теми "Пуцањ у ропство".