latinica  ћирилица
20/11/2014 |  11:03 | Аутор: РТРС

Нова америчка амбасадорка Елизабет Кормак ускоро у БиХ

У Босну и Херцеговину ускоро би требало да стигне Морин Елизабет Кормак, нова америчка амбасадорка, која ће на том мјесту наслиједити Патрика Муна.

У биографији амбасадорке Кормак се наводи да је рођена 1957. године. Дипломирала је на Универзитету Илиној, а магистрирала на Универзитету Чикаго 1989. године када је и почела да ради у Стејт департменту. Каријеру је углавном градила у иностранству,  радећи у области културе и медија.

Након вођења Америчког центра у Јужној Кореји и Пољској, средином '90-их вратила се у Вашингтон, гдје се бавила кадровским пословима за бившу Информативну агенцију САД-а. Кормакова је од 1999. године у Француској била замјеница аташеа за културу у Амбасади САД-а у Паризу, и први конзул American Presence posta у западној Француској.

У Јужну Кореју вратила се 2002. године као аташе за односе са средствима информисања у Амбасади у Сеулу и на тој функцији остала до 2005. године. Потом је радила у одборима Националне безбиједностии и вратила се у Стејт департмент на функцију замјенице директора Канцеларије за односе с Корејом. Тренутно је замјеница координатора Одјела за међународне информационе програме.

 Кормакова говори француски, шпански, корејски и пољски. Удата је и има троје дјеце.