latinica  ћирилица
19/11/2014 |  22:26 | Аутор: СРНА

Почело обиљежавање 70 година затварања логора Јасеновац

Његово преосвештенство епископ славонски Јован изјавио је вечерас да промоција Књига о Диани Будисављевићи представља почетак обиљежавања 70 година од затварања рада усташког концентрационог логора Јасеновац и пробоја заточеника.

Епископ Јован је најавио да ће централни догађај обиљежавања 70 година од затварања рада усташког логора Јасеновац бити 19. априла наредне године у стратишту Доња Градина, гдје ће бити служен парастос невиним јасеновачким жртвама.

Епископ је за 21. април наредне године најавио међународни округли сто о тренутном стању истраживања Јасеновца, који је ће бити одржан у Спомен-подручју "Доња Градина".

Епископ Јован је додао да ће истог дана увече бити служена вечерња литургија у Млаки у Хрватској, мјесту из којег је Диана Будисављевић спасила већину дјеце од сигурне смрти у усташом логору.

"Намјера нам је да иза овог обиљежавања не остане празна ливада, што обично остаје иза наших великих конференција, скупова и датума, него да остане обновљени храм Светог Илије у Млаки и да то буде прави споменик Диани Будисављевић", изјавио је новинарима епископ славонски Јован, који је вечерас присуствовао промоцији Књиге о Диани Будисављевић аутора Бошка Ломовића.

Он је навео да ће 22. априла наредне године, на дан пробоја посљедње групе јасеновачких заточеника, литургију страдалим јасеновачким жртвама служити велики број архијера Српске православне цркве, а да ће и Хрватска имати свој датум обиљежавања тог догађаја.

"Догодине, 22. априла, биће само врхунац обиљежавања тог догађаја који почиње управо овдје вечерас и зато је ово вече да би објавили свима да то обиљежавање почиње и да би се сви припремили и укључили", изјавио је новинарима у Спомен подручју "Доња Градина".

Према његовим ријечима, након тога услиједиће низ догађаја до кључног датума - 13. септембра на дан када се сјећамо јасеновачких жртава као новомученика, што ће бити обиљежено.

Он је оцијенио да је књига Бошка Ломовића о Диани Будисављевић њен сажет дневник са неким казивањима уопште о том времену, које је нашем народу добро познато.

"Диана Будисављевић је један из великог низа ликова из Другог свјетског рата као што су Раул Валенбер и други, који су своје животе дали за друге. Међу њима је и православна монахиња Мариа Скопцова, која је живјела у Паризу и тражила да буде убијена у логору умјесто другог логораша. Таквих људи је много и никада не знамо у тешким временима ко ће се појавити као такав", каже епископ Јован.

У Спомен-подручју "Доња Градина" у Козарској Дубици вечерас је промовисана Књига о Диани Будисављевић, хуманитарки аустријског поријекла која је током Другог свјетског рата спасила више од 15.000 дјеце из усташких логора смрти у Независној Држави Хрватској.

Организатори промоције су Одбор за Јасеновац Светог архијерејског Сабора Српске православне цркве, а домаћин Јавна установа Спомен-подручје "Доња Градина".

Диана Будисављевић први је носилац новоустановљеног одликовања Српске православне цркве "Царица Милица" за племенитост и хуманитарни рад. Орден је уручен њеном праунуку, писцу Леонарду Рашици у октобру 2013. године.