latinica  ћирилица
19/11/2014 |  16:03 | Аутор: РТРС

СНСД, ДНС И СП потписали споразум о заједничком дјеловању

СНСД, ДНС И СП настављају сарадњу и у наредне четири године.

Лидери ових странака Милорад Додик, Марко Павић и Петар Ђокић потписали су данас у Бањалуци споразум о заједничком дјеловању.

Додик је рекао да споразум представља основу за формирање заједничких институција власти на нивоу Републике Српске с циљем очувања стабилности Српске и њеног развоја.

Он је нагласио да споразум предвиђа и програмске циљеве с којима су се ове три странке промовисале на претходним изборима и раније, те да значи усаглашеност и већину око избора руководства Народне скупштине и договор о избору Владе.

"Република Српска наставља да буде вођена од коалиције која ју је у претходним годинама одржала несумњиво у једном од најстабилнијоих периода за саму Републику Српску. Институционална снага, функционисање и јединство и стабилност Српске очигледно говоре о нашој способности да то урадимо и у смањеним оквирима", рекао је Додик новинарима након потписивања споразума.

Он је додао да коалициони споразум предвиђа и борбу против сваке врсте девијације, криминала и корупције и оспособљавање Републике Српске за борбу против тероризма, имајући у виду да БиХ представља једну од потенцијалних база за ширење различитих облика опасности од тероризма.

"Развој економије подразумијева доношење новог сета закона који ће побољшати услове привређивања. Сви желимо да привучемо инвестиције и сви желимо да тим инвестицијама омогућимо запошљавање", рекао је Додик, истичући да ће се на том путу коалиција водити најбољим искуствима европских земаља које су правиле брзе продоре попут Швајцарске, Луксембурга или Норвешке.

Он је нагласио да борба за политички статус Српске подразумијева примарно функционисање њених институција.

"Наше три политичке партије показују способност да раде у отежаним условима, веома сам захвалан и поносан за сарадњу са Павићем и Ђокићем и њиховим политичким сарадницима, партијама и ми смо једноставно власници свега онога доброга што је добро урађено у Српској у посљедњих девет година", рекао је Додик.

Он је нагласио да су три партије свјесне постојања проблема у друштву, али и поносне на чињеницу да је очувана стабилност друштва.

Додик је потврдио и да ће за предсједника Народне скупштине Српске бити предложен кадар ДНС-а, те да странке потписници данашњег споразума имају већину за то, и да посланици коалиције "Домовина", што се тиче СНСД-а нису за већину потребни.

"Не можемо да идемо са партијом која каже да се десио геноцид, која затвара очи пред проблемима у БиХ, са партијама које генеришу проблеме у БиХ, које желе централизовану БиХ, као што ни оне не могу да иду са нама из истих, само обрнутих, разлога", рекао је Додик.

Додик је рекао и да три партије имају легитимну и легалну већину коју, како је навео, никакве измишљене афере, приче, шпекулативни снимци, не могу да поремете.

Када је ријеч о власти на нивоу БиХ Додик је рекао да СНСД, ДНС, и СП вјерују да ће политика коју буду водили у Српској бити доминантна политика из Републике Српске на нивоу БиХ, те да олако створена коалиција СДА, СДС, НДП и ПДП била резултат стиске у времену и како је рекао да се не изгуби све у политичком смислу.

"То објективно неће моћи издржати пробу и захтјеве времена. Славодобитност која се покушава представити могла би веома брзо да се покаже као нереална", рекао је Додик.

Он је нагласио да коалициони партнери СНСД, ДНС и СП желе да раде на ономе што јесу евроспке интеграције, али на начин да Српска буде видљива у томе.

Према његовим ријечима Српска ни раније није била сметња у проођењу одлуке "Сејдић-Финци" и механизма координације, већ да су сметње биле партије из Федерације БиХ, СДА и СДП, који су хтјели да обезбиједе механизам мајоризације Хрвата у БиХ.

Он је нагласио да три странке не виде проблем у томе да се подржи кандидатура БиХ за ЕУ, али да заједно са другима који јесу били застој на питањима "Сејдић-Финци" и механизма координације граде нову атмосферу изналажења нових рјешења.

Коментаришући споразум који је ХДЗ потписао са СДА Додик је рекао да је тако нешто логично и очекивано и да га радује што је то урађено на нивоу Федерације БиХ, али да се тек након формирања органа на нивоу ентитета треба видјети како ће се формирати на нивоу зајендичких институција.

"Вјерујемо да на нивоу БиХ треба да се осликавају доминантне политике из ентитета, јер је и БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа, и управо они који имају политичку репрезентативност у име два ентитета и три народа могу да сучељавају политике на нивоу БиХ и никако другачије", рекао је Додик.