latinica  ћирилица
19/11/2014 |  15:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Љајић: Пуштање Шешеља - случај без преседана

Потпредсједник Владе Србије и предсједник Националног савјета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић изјавио је да је пуштање хашког оптуженика и лидера српских радикала Војислава Шешеља на привремену слободу - случај без преседана.

Љајић је у интервјуу ТВ мрежи Ал Џазира Балкан рекао да сматра да Шешељ неће успјети да битније покрене десницу у Србији, јер се Србија много промијенила током 12 година колико је лидер радикала био у Хагу.
Љајић, који је и министар спољне и унутрашње трговине, каже да Србија нема никакве обавезе према Шешељу осим да му не изда пасош, што до сада никада није било.

Упитан да ли се слаже да је Шешељ онда стварно избачен из Хага, Љајић каже:
"Не знам да ли су га избацили, али он јесте био баласт и терет за трибунал зато што је трибунал дошао у ситуацију да 12 година нема пресуду".
Као најгоре је оцијенио то што се не зна када ће та пресуда бити донесена.

Било је, подсјетио је, најављено за јули наредне године, а сада се помиње крај 2015.
"Хаг је извезао свој проблем у Београд, али не мислим да ће то произвести политичке посљедице", навео је Љајић.
На опаску да је из Загреба већ послата порука Београду, он каже да мисли да то није коректно и није у складу са односима између двије државе које треба да граде односе.

"Ти односи оптерећени су прошлошћу, пуно питања је отворено и ако сада кренемо логиком постављања неких услова то неће допринијети основном циљу на који начин да побољшамо економску и привредну сарадњу", казао је.

Радикалска реторика штети и Србији, навео је Љајић и додао да се таквим вокабуларом и негативном перцепцијом скреће пажња, али да у крајњем исходу та политичка опција, која је већ два пута на изборима била испод цензуса, не може да направи ништа значајније.