latinica  ћирилица
19/11/2014 |  15:24 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Завршено више од пола посла на ауто-путу Добој-Прњавор

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић, оцијенио је да радови на изградњи ауто-пута од Добоја до Прњавора теку планираном динамиком, да је до сада завршено више од 50 одсто посла и да се очекује завршетак ове дионице у предвиђеном року.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Чубриловић је у Бањалуци разговарао са новоименованим директором Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ за Западни Балкан Холгером Муентом и новоименованим директором ЕБРД-а у БиХ Јаном Брауном, о пројектима који су у току, активностима у вези са пружањем помоћи након поплава и потенцијалним новим пројектима у области саобраћајне инфраструктуре, саопштило је ресорно министарство.

Чубриловић је истакао  веома коректну сарадњу са представницима ЕБРД-а и рекао да је, захваљујући подршци ЕБРД-а, у потпуности затворена финансијска конструкција за изградњу дионице ауто-пута од Добоја до Прњавора.

Представници ЕБРД-а упознати су  с  чињеницом  да је  у септембру ове године почела изградња дионице ауто-пута од Бањалуке до Прњавора, за који су одобрена средства Европске инвестиционе банке /ЕИБ/.

У вези са избором јавно-приватног партнера за изградњу и одржавање дионице ауто-пута Коридора "Пет це", која пролази кроз Републику Српску, министар Чубриловић је рекао да се очекује достављање модификоване финансијске понуде од конзорцијума који предводе француски "Бујик" и аустријски "Штрабаг".

У току данашњег састанка било је ријечи о посљедицама поплава на саобраћајној инфраструктури у Републици Српској и процијењеној штети за санирање ових посљедица.

У разговору са делегацијом ЕБРД-а договорено је да јавна предузећа, посредством Владе Републике Српске, упуте захтјев за добијање повољних кредитних средстава, а ЕБРД ће о овим захтјевима одлучивати по убрзаној процедури.

Састанку су присуствовали и директори "Аутопутева Републике Српске" Душан Топић, "Путева Републике Српске" Душко Гојић и "Жељезница Републике Српске" Драган Савановић.