latinica  ћирилица
19/11/2014 |  14:20 | Аутор: СРНА

Дискриминација у области пензијских права

Проблем наставка дискриминације у пензијском систему Федерације БиХ предочен је делегацији Комисије против расизма и дискриминације Савјета Европе која борави у Сарајеву, саопштено је данас из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске.

Представник Министарства рада и борачко-инвалидске заштитите Републике Српске Рајко Плавшић и директор Фонда ПИО Младен Милић предочили су да је дискриминација и даље присутна и само замаскирана новим законом, којим се повратак на исплату пријератних корисника права на пензију код Федералног завода ПИО/МИО омогућава само категорији повратника у ФБиХ из Републике Српске, али не и осталима пријератним корисницима.

Плавшић и Милић су у обраћању члановима Комисије указали да је до данас Федерални завод вратио на исплату свега 224 корисника и да се прописивањем чак осам докумената за повратак за исплату снажно отежава или онемогућава поновно остваривање њихових права.

"Због тога, као и чињенице да се ради о старијој генерацији људи, њихов број се нагло смањује, те их је данас преостало живих 19.800, а када је покренут судски спор против Федералног завода 2005. године било их је 38.000", наводи се у саопштењу.

Представници ресорног министарства и пензијског фонда Републике Српске указали су и на опструкцију и одуговлачење приликом провођења одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру у предметима "Карановић против БиХ" и "Шекеровић и Пашалић против БиХ" у којима је пресудом омогућен повратак на исплату овим пријератним корисницима.

Као представник ФБиХ, помоћник министра рада Енис Имамовић је у обраћању члановима Комисије тврдио да је ФБиХ доношењем Закона о измјенама и допунама Закона о ПИО у јуну 2012. године и Правилника за провођење тог закона /члана 141а/ елиминисала дискриминацију пријератних корисника на пољу пензијских права.

"Делегација Комисије против расизма и дискриминације Савјета Европе, на челу са Барбаром Џон, по овом питању усмено је изнијела став да ће се, нажалост, ово питање рјешавати и наредне године у смислу тражења израде праведнијег прописа којим би у потпуности била одстрањена дискриминација у области пензијских права", наводи се у саопштењу.

Комисија против расизма и дискриминације Савјета Европе јуче је у Сарајеву разматрала извјештаје за БиХ у вези са посебним препорукама из области школства у ФБиХ у случајевима "двије школе под једним кровом", обуке судија и тужилаца о теми спречавање дискриминације на основу расе, вјере, језика, националне или етичке припадности и дискриминације у области пензијских права, која се односи на повратак на исплату пријератних корисника права на пензију код Федералног завода ПИО/МИО.

Препорука ове комисије о којој је расправљано донесена је у фебруару 2014. године и формулисана је као позив властима да стану у крај дискриминацији на основи националне припадности у области пензијских права и да се промијени законодавство да се у будућности не појављују нови, слични случајеви.