latinica  ћирилица
19/11/2014 |  13:26 | Аутор: РТРС

Додик-Муент: Приоритет санација инфраструктурних објеката

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и новоименовани директор ЕБРД-а за западни Балкан Холгер Муент сагласни су да у будућем периоду приоритет буде санација инфраструктурних објеката оштећених током мајских поплава у Српској.
Предсједник Републике Српске Милорад Додик и новоименовани директор ЕБРД-а за западни Балкан Холгер Муент - Фото: СРНА
Предсједник Републике Српске Милорад Додик и новоименовани директор ЕБРД-а за западни Балкан Холгер МуентФото: СРНА

Додик и Муент су констатовали да би у наредном периоду, осим подршке санацији оштећених инфраструктурних објеката, пажњу требало посветити и подршци приватном сектору у Републици Српској.

Они су изразили задовољство досадашњом сарадњом, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

Тегелтија и Муент о предстојећим заједничким активностима

И министар финансија Зоран Тегелтија, разговарао је са Холгером Муентом и директором Канцеларије ЕБРД-а у Сарајеву Јаном Брауном о активностима које ова међународна институција реализује у Републици Српској, као и предстојећим заједничким активностима.

Тегелтија је захвалио делегацији ЕБРД-а на досадашњој успјешној сарадњи, посебно када је у питању подршка инфраструктурним пројектима, међу којима је и изградња Аутопута Бањалука – Добој, уз напомену да би у предстојећем периоду финансијска подршка могла бити усмјерена и на сектор пословних банака и поједине пројекте из приватног сектора.

Чубриловић: Коректна сарадња са представницима ЕВРД

 Министар саобраћаја и веза Р С Недељко Чубриловићразговарао је данас са новоименованим директором Европске банке за обнову и развој за западни Балкан, Холгером Мунтом и новименованим директором ЕБРД-а у БиХ Јаном Брауном о пројектима који су у току, активностима у вези са пружањем помоћи након поплава и потенцијалним новим пројектима у области саобраћајне инфраструктуре.

Министар Недељко Чубриловић истакaо је веома коректну сарадњу са представницима ЕВРД-а и рекао да је, захваљујући подршци ЕБРД-а, у потпуности затворена финансијска конструкција за изградњу дионице аутопута од Добоја до Прњавора.

Он је рекао да радови на изградњи аутопута од Добоја до Прњавора теку планираном динамиком, да је до сада завршено више од 50% посла и да се очекује завршетак ове дионице у предвиђеном року.

У вези са избором јавно-приватног партнера за изградњу и одржавање дионице аутопута коридора 5Ц, која пролази кроз РС, министар Чубриловић рекао је да се очекује достављање модификоване финансијске понуде од конзорција који предводе француски „Бујик“ и аустријски „Штрабак“.

У току састанка било је ријечи о посљедицама поплава на саобраћајној инфраструктури у РС и процјењеној штети за санирање ових посљедица.  У разговрору са делегацијом ЕБРД-а договорено је да јавна предузећа, посредством Владе РС, упуте захтјев за добијање повољних кредитних средстава, а ЕБРД ће, о овим захтјевима, одлучивати по убрзаној процедури.