latinica  ћирилица
19/11/2014 |  12:00 | Аутор: Агенције

Горбачов: Крим је "дијете" Русије

Бивши лидер СССР-а и добитник Нобелове награде за мир Михаил Горбачов, изјавио је како вјерује да је Запад прихватио одлуку грађана Крима да се прикључе Русији.

На питање новинара "Комсомолске правде" о томе да ли је Запад прихватио чињеницу да је Крим сада дио Русије, Горбачов је одговорио: "Мислим да јесте. Моје мишљење је да се Запад с тим помирио", пренијела је агенција Тасс.

Горбачов је додао да је актуелна криза у Украјини посљедица пренагљеног распада Совјетског савеза послије склапања Беловешког споразума из 1991. године, којег су потписали лидери Русије, Украјине и Бјелорусије.

Кад су почели преговори о Беловешком споразуму, требало је покренути питање Крима, рекао је бивши совјетски лидер, додајући: "Русију не треба силом одвајати од Крима. То је њено дијете."

Полуострво Крим, које је 1954. године Украјини поклонио Никита Хрушчов, припојило се Русији након референдума спроведеног у марту ове године. Горбачов је додао да су тим историјским референдумом грађани Крима исправили грешку из совјетског доба и да их због тога не треба кажњавати санкцијама.