latinica  ћирилица
19/11/2014 |  10:16 | Аутор: Агенције

Москва за дијалог Кијева и Истока

Москва је позвала на успостављање стабилног дијалога између Кијева и представника региона са истока Украјине као први корак у рјешавању украјинске кризе, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров - Фото: RT
Сергеј ЛавровФото: RT

"Као први корак, позивамо на успостављање стабилних контаката између Кијева и представника Донбаса, с циљем да се постигну узајамно прихватљиви договори", рекао је Лавров.

Он је додао да Запад треба да стимулише тај процес и прекине слијепо пружање подршке ономе што раде власти у Кијеву, које су наклоњене рату, као и да обустави праксу затварања очију пред "ужасним кршењима људских права, отвореним криминалним активностима и војним злочинима", пренио је руски информативни портал "Спутњик".

Лавров је у руском парламенту рекао да нема алтернативе сарадњи Москве и ЕУ и да Русија није крива за нарушавање односа са Бриселом због украјинске кризе.

"Садашњи негативни тренд у глобалним односима није наш избор. Не постоји реална aлтернатива узајамно корисној и равноправној сарадњи између Русије и ЕУ, превише ствари нас везује", рекао је Лавров, а преноси Ројтерс.