latinica  ћирилица
19/11/2014 |  09:10 | Аутор: СРНА

Станић: Ако не реагујемо на усташтво, сви смо усташе

Бивши хрватски фудбалски репрезентативац Марио Станић осудио је усташку иконографију и навијање, које је постало сваконевница у хрватском фудбалу, а посебно му смета што нема адекватног реаговања државе на такве појаве.

"Што се тиче овог са усташама, ако нико не сматра да на то треба реаговати, онда смо очито ми сви усташе. Заиста не знам шта нам се то догађа. Ако нам је то дио навијачког фолклора, онда смо заиста дотакли дно", каже Станић за хрватски портал "Индекс".

Коментаришући недавне инциденте које су изазвали хрватски навијачи на утакмици између репрезентација Италије и Хрватске у Милану, Станић је рекао не разумије насиље и да не жели правдати оно што се догодило на стадиону.

"Али, мишљења сам да је истина пуно комплекснија од оне коју нам многи покушавају презентовати. Лицемјерје доживљавамо на сваком кораку и фудбал је само рефлексија онога какво нам је друштво. Ако кренемо редом и погледамо шта се све догађа у политици, здравству, школству, какви су нам медији, онда не треба чудити због чега нам друштво све брже клизи у неку врсту каменог доба", истиче Станић.

Он је констатовао да се депресија надвила над цјелокупно хрватско друштво и да се Хрватска враћа "у рикверц" и то у свим сегментима.

"А највише боли то што је то постало нормално. Постали смо друштво које од здравих људи прави нездраве", каже Станић.

Европска фудбалска федерација /УЕФА/ покренула је дисциплински поступак против Хрватске и Италије због нереда на квалификационој утакмици за Европско првенство 2016, која је играна у Милану.

УЕФА је против Хрватске отворила поступак због бацања бакљи на терен, нереда на трибинама и расистичког понашања навијача, а Италија је под истрагом због лоше организације сусрета.

Одлуку о казни УЕФА ће донијети 11. децембра, преносе хрватски медији.

Извршни предсједник Хрватског фудбалског савеза Дамир Врбановић осудио је дивљање хрватских хулигана на Сан Сиру.

Он је рекао да ће казна УЕФЕ бити драстична, те да би Хрватска, осим огромне финансијске казне, идуће двије утакмице могла играти пред празним трибинама.

Помоћник министра науке, образовања и спорта Хрватске Томислав Пашквалин рекао је за РТЛ да ће се и Влада Хрватске "активирати по питању дивљања навијача".

"Ускоро ћемо имати сједницу, разговараћемо са другим институцијама да бисмо донијели квалитетне закључке", рекао је он.

Квалификациона утакмица за одлазак на Европско првенство 2016. године између Италије и Хрватске, играна је у недјељу, 16. новембра, у Милану, а обиљежило ју је дивљање и усташко скандирање хрватских навијача због чега је била и прекинута.

Због ремећење јавног реда и мира и насилничког понашања ухапшено је 16 навијача који треба да буду изведени пред истражног судију.