latinica  ћирилица
19/11/2014 |  08:21 | Аутор: novosti.rs

Ђоковић стао у одбрану Федерера

Док су се форуми ужарили под температуром негативних коментара, а коментатори наоружали отровним стрелицама које испаљују ка Роџеру Федереру, најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић је ставио штит испред Швајцарца.

Више је Ноле бранио ривала из Базела и његову одлуку да се повуче, него што је истицао себе, своје резултате и нови историјски успјех до ког је дошао узевши трећу узастопну круну на завршном мастерсу. Зато и не чуди што је послије конференције за медије у "О2 арени" добио громогласан аплауз, и признање да је заслужио епитет шампиона на терену и ван њега.

"Током меча дублова у недјељу сазнао сам шта се дешава. Одрадио сам загријавање, спремао сам се за битку, за меч који сам ишчекивао и који су људи жељели да гледају. Требало је да то буде посљедњи дуел сезоне. Желео сам да дам максимум на терену, а сигуран сам и да би Роџер исто учинио, само да је био у стању. Разговарали смо, и како сам схватио, само три пута се у животу повукао, а играо је преко хиљаду мечева. Не можете и не треба да га кривите. Са друге стране, ово је први пут да се није играло финале завршног мастерса, и била је веома чудна ситуација", рекао је Новак.

Калкулисање Федерера због Дејвис купа није разлог одустајања, сматра Ђоковић.

"Роџер је од оних играча који се увијек такмиче, дају 100 одсто и боре се ако могу. Не мислим да је хтио да се сачува за Дејвис куп финале. Ма није то био случај. Чак ми је рекао и да је учешће у том мечу под знаком питања. Ово је био један од највећих мечева у сезони за њега, као и за мене. По важности, одмах испод финала Гренд слема.

Новак је испричао и како је дошло до тога да игра егзибицију са Ендијем.

"Био сам изненађен, баш као и сви други кад сам чуо да Роџер неће моћи да игра. Сједио сам у свлачионици, радио рутинске ствари пред меч. Онда смо кренули да причамо шта можемо да урадимо да некако испунимо програм и одужимо се публици. Дворана је била препуна. Жељели су да виде сусрет у синглу. Срећом па је Енди био у Лондону. Желим да му се захвалим што је дошао и уложио труд. Тенис је вјероватно био посљедња ствар о којој је размишљао тог дана. Хтио је да се одмори послије дуге сезоне. Али, стигао му је позив на који се јавио и дошао је. Играли смо око сат времена, а послије је учествовао и у дублу. Надам се да су навијачи уживали".

Српски тенисер је истакао да једва чека почетак нове сезоне.

"Сада сам на врхунцу каријере, физички се осјећам веома спремно. Мотивисан сам да наставим да играм на високом нивоу. Док је год тако, трудићу се да то искористим и борим се за прво мјесто на свијету и највеће титуле у тенису. Ролан Гарос је био и остао један од мојих највећих циљева, али желим и да останем на самом врху АТП листе", закључује Ђоковић.