latinica  ћирилица
17/11/2014 |  17:37 | Аутор: СРНА

Грачаница: Камен темељац за цркву у Чаглавици

Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије положио је и освештао камен темељац за градњу цркве у селу Чаглавица, уз пут Приштина - Грачаница.
Чаглавице - Фото: СРНА
ЧаглавицеФото: СРНА

"Сви заједно сабрани, данас смо учинили почетак зидања храма посвећеног Светом Стефану Лазаревићу који је владао Србијом у најтеже време у историји српског народа после косовског боја. Благослов је Божији да смо данас ми, његови потомци који живимо на овим просторима, чувајући веру наших предака удостојени да започенемо градњу храма светитељу Стефану", рекао је владика Теодосије.

Он је позвао Србе да, упркос томе што је "претежак крст који носе", опстану на својим огњиштима, те поручио да онима који су отишли градња овог храма буде позив да се врате.

"Ово је тренутак тежак за живот на Косову и Метохији. Наше молитве и градња овог храма ће нас оснажити на подвиг, да изнесемо крст који носимо у времену у коме живимо", рекао је владика Теодосије.

Освештању и полагању камена темељца присуствовало је неколико стотина Срба, као и представници Српске листе.

Предсједник Српске листе Александар Јаблановић нагласио је да је вријеме да Срби схвате да им без подршке Владе Србије и међународне заједнице нема будућности и опстанка на Косову и Метохији.