latinica  ћирилица
31/10/2014 |  09:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Бугарска и Аустрија за скору изградњу Јужног тока

Изградња гасовода Јужни ток је приоритет за Бугарску и Аустрију, рекли су бугарски предсједник Росен Плевнелијев и његов аустријски колега Ханц Фишер на конференцији за новинаре након билатералних разговора.

"Активно подржавамо пројекат Јужни ток, као могућност диверсификације маршрута за испоруку гаса у југоисточну и централну Европу. Информисао сам предсједника Фишера да у Бугарској постоји политички консензус по питању изградње тог гасовода", нагласио је Плевнелијев.
 Он је подсјетио да је пројекат гасовода на захтев Европске комисије замрзнут, и изразио наду да ће у коректном дијалогу с новим саставом ЕК пројекат добити "зелено свјетло", пренио је Тас.
 "У погледу изградње Јужног тока смо сагласни - у пројекат су укључене чланице ЕУ и НАТО, гасовод ће проћи преко њихових територија и очекујемо да ће се наћи разумно рјешење. Сјеверни ток постоји и значи, у циљу диверсификације, морамо да изградимо и Јужни ток", рекао је Фишер.
 Плевнелијев је казао да Бугарска активно ради са ЕК на рјешавању проблема Јужног тока.
 "У односу на Јужни ток и бугарска влада и ЕК раде заједно. Коресподенција између њих се односи на све аспекте Јужног тока. Гасовод ће бити изграђен у складу с европским правилима, а не у супротности с њима. Желим да вас увјерим да се према овом питању односимо веома озбиљно и радимо на томе заједно са ЕК", нагласио је бугарски предсједник.
 Плевнелијев се такође обратио с молбом руским колегама - "нека и руска страна интензивира преговоре с ЕК, нека Гаспром заиста сједне за један сто с новоизабраном Европском комисијом и једном за свагда ријеши питање Трећег енергетског пакета и Јужног тока".
 Ни Бугарска, ни Аустрија не могу самостално да рјешавају тај проблем. Ми желимо да Јужни ток буде изграђен. Бугарска је спремна да гради Јужни ток и подржава га, али зелено свјетло за почетак градње мора да да Европска комисија, указао је Плевнелијев.
 Фишер је подсјетио да у "односу на Јужни ток постоје двије теме - изградња гасовода, коју ће реализовати њемачке, француске, енглеске и друге компаније и друго - коришћење гасовода за испоруке природног гас.
 "У вези с коришћењем гасовода, наша компанија ОМВ Норге АС већ има потписан договор. Знам сигурно да све ставке европског законодавства наша страна испуњава. Ако су гаранције потврђене, нема разлога да се не изгради гасовод, то је суштина аустријског става о Јужном току", нагласио је Фишер.
 Предсједник Аустрије се налази у званичној посјети Бугарској, која предвиђа сусрете с бугарским званичницима и учешће на бугарско-аустријском бизнис форуму.