latinica  ћирилица
31/10/2014 |  08:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Договор Украјине, Русије и ЕУ о гасу

Трилатерални преговори Европске уније, Украјине и Русије окончани су договором који ће обезбиједити несметан доток гаса у Европу ове зиме.
Гинтер Етингер се обраћа медијима - Фото: АП
Гинтер Етингер се обраћа медијимаФото: АП

Русија је пристала да настави испоручивање гаса Украјини на основу споразума који су у Бриселу постигли ЕУ, Русија и Украјина.

"Можемо да гарантујемо грађанима ЕУ да ће снабдијевање гасом ове зиме тећи глатко", саопштио је европски комесар за енергетику Гинтер Етингер након маратонских преговора у Бриселу.

Осим Етингера, у дводневним преговорима, учествовали су руски министар енергије Александар Новак и његов украјински колега Јури Продан.

Етингер је саопштио да је пронађен начин да Украјина отплати 3,1 милијарду долара дуга, плус 1,5 милијарди аванса за будуће испоруке руском гиганту "Гаспрому", уз гаранције ЕУ и међународних финансијских институција.

То значи да ће испоруке гаса Украјини бити настављене, а транзит према ЕУ више није угрожен, рекао је Етингер.

"Овај споразум је добар за све", рекао је Етингер, уз кога је на конференцији за медије, синоћ био и одлазећи предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Етингер је истакао и да договор о испоруци гаса може бити први знак отопљавања односа између Кијева и Москве.

Руски министар Александар Новак рекао је да је његова земља увијек била и да ће остати поуздани снабдјевач гасом Европе.

"Гаспром" је у јуну обуставио испоруке Украјини због нагомиланог дуга уз захтјев да се будуће испоруке плаћају унапријед.