latinica  ћирилица
31/10/2014 |  08:21 | Аутор: Агенције

Еулекс под притиском због корупције

У Еулексу су покренули кривичну истрагу поводом сумњи да су тужиоци Мисије узимали мито у појединим судским предметима. Новинар листа "Коха диторе" који је први објавио текст о корупцији – тврди да има доказе.

Корупција на Косову и Метохији, на коју међународна заједница стално указује и позива на искорјењивање, потреса и Еулекс, формиран између осталог да сузбије и ту појаву.


Шеф Еулекса Габријеле Меучи каже да је истрагу о сумњама за корупцију на Космету Мисија ЕУ отворила још у мају 2013.

Истрагом је обухваћено неколико службеника Еулекса које је суспендована тужитељка Марија Бами оптужила да су примили мито за неколико судских процеса у Покрајини.

"Мисија је добро упозната са наводима, реаговала је и одредила тужиоце и полицијске истражиоце да раде заједно са косовским органима. Процес је започет 2013. године", рекао је Меучи.

Шеф Еулекса потврђује да је суспендована тужитељка Марија Бами, која је почетком недјеље у приштинској штампи објелоданила да постоје сумње у корумпираност службеника те мисије.

Наиме, она тврди да су два тужиоца ухваћена у тајним договорима – вјерује се да су укључена у аферу са затварањем кривичног поступка против Фатмира Лимаја и Илира Тољаја, али и у случај експлозије у једном ресторану.

Помиње се и да је један осумњичени тужилац наводно подмићен са 370.000 евра. Новинар листа Коха диторе Вехби Кајтази, који је први објавио текст о корупцији у Еулексу, каже да му је из Мисије пријећено.

"Оптужили су ме за измишљање информација које сам објавио. Мени је послије састанка са савјетницом главног тужиоца Еулекса речено да ће ме тужити ако будем наставио да пишем о томе. Позивам Еулекс да то учини јер имам доказе", поручује Кајтази.

Главна тужитељка Еулекса Јарослава Новотна категорично је демантовала, у изјави за чешке медије, да је умјешана у корупцију у тој правосудној и полицијској мисији ЕУ.

У Мисији негирају да ће тужити новинара. А компромитовање Еулекса се наставља. Лист Политика извјештава да су у тој мисији кривотворили доказе у случају против Оливера Ивановића.

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију тражи од надлежних да се хитно испитају ти наводи.