latinica  ћирилица
29/10/2014 |  21:12 | Аутор: Агенције

Африка поново има бијелог лидера

Након смрти предсједника Мајкла Сате, управљање Замбијом ће преузети његов замјеник, Гај Скот, као први бијелац у историји на мјесту предсједника државе.

Скот ће на том мјесту остати бар 90 дана, послије најаве да ће у том року бити одржани ванредни предсједнички избори, преноси ББЦ.

Иако је називан "церемонијалним потпредсједником", Скот ће постати први бијелац на мјесту предсједника неке афричке државе, након Фредерика Вилема де Клерка, који је владао Јужноафричком Републиком у вријеме Апартхејда.

Замбија је остала без предсједника послије смрти Сате, који је био на лијечењу у Лондону, након што је оболио од непознате болести.

Скот је потомак шкотских исељеника, студирао је економију на Кембриџу, а у политику је ушао 1990. године.

Двије године касније постао је министар пољопривреде, а у странку Мајкла Сате, Патриотски фронт ушао је 2001. године, да би десет година касније постао потпредсједник.

Ипак, препрека ка његовој кандидатури за предсједника Замбије може бити државни закон по којем родитељи предсједничких кандидата морају да буду рођени у тој држави.

Замбија је остала без предсједника свега неколико дана од 50. годишњице независности, а Сата је други предсједник те државе који је преминуо у току обављања те функције, послије Левија Мванавасе 2008. године.