latinica  ћирилица
29/10/2014 |  17:12 | Аутор: РТС

Званичнику Еулекса мито од 370.000 евра?

Бивши предсједник Судског вијећа Еулекса Франческо Флори наводно је од особе албанске националности примио мито од 370.000 евра. Истрагу о томе је покренула главна тужитељка Еулекса Јарослава Новотна, док је истрагу обуставио бивши шеф мисије Берн Борхард, пише "Коха диторе".


Истрагу о томе да је Франческо Флори примио мито спријечила је главна тужитељка Еулекса Јарослава Новотна, преноси приштински лист "Коха диторе", у трећем наставку посвећеном корупцији у највећој међународној мисији на Косову.

Лист наводи да је обустављање истраге против Флорија наредио и бивши шеф Еулекса Бернд Борхард.

"Главна тужитељка Еулекса Јарослава Новотна није дозвољавала ниједну истрагу против бившег предсједника Судског вијећа Еулекса Франческа Флорија. Она је за то имала довољно материјалних доказа. Један Еулексов официр је инсистирао да се спроведе истрага, али му је сам шеф Еулекса Бернд Борхард наредио да је закључи. Дан касније, Еулекс је наредио истрагу против тужитељке Марије Бами, која тврди да има доказе о корупцији", пише Коха диторе.

Бами је од прошлог петка суспендована са мјеста тужиоца Еулекса, због сумње да се информације одливају из мисије.

Лист преноси да је Јарослави Новотној стигло писмо од једног грађанина (име и презиме познати редакцији) да је Флори примио мито у висини од 370.000 евра од Нусрета Цене. Новотна је на то одговорила да "особље Еулекса има имунитет од кривичног гоњења".

Било какву истрагу није могао да спроведе ни бивши косовски тужилац Исмет Кабаши.

"Поштовани, моја канцеларија је пажљиво размотрила жалбу коју сте послали господину Исмету Кабашију, врховном тужиоцу Косова, против судије Еулекса Франческа Флорија", наводи се у одговору из марта 2012. године. "Морам да вас обавијестим да Канцеларија тужиоца Еулекса због овакве ситуације као и због недостатка доказа, не види основу за покретање истраге против судије Флорија", пише Новотна.

Осим тога, она је рекла да одредбе из члана 3 и 5.5 Закона о статусу, имунитету и привилегијама особља дипломатско-конзуларних мисија на Косову и међународне војне мисије и њихово особље (Закон број 03/Л-33), не предвиђају могућност да судија Еулекса буде позван као осумњичени у кривичном поступку.