latinica  ћирилица
29/10/2014 |  17:05 | Аутор: Агенције

Кафа штити јетру

Три шољице кафе дневно, укључујући и оне без кофеина, имају улогу у заштити јетре и спречавању потенцијалног развоја канцерогених ћелија, тврде амерички научници.
Кафа - Фото: АП
КафаФото: АП

До ових занимљивих резултата довела су истраживања научника америчког Института "National Cancer", која су објављена у стручном часопису Hepatology.

Истраживањима спроведеним у раздобљу између 1999. и 2010. године биле су обухваћене 27.793 особе, међу којима 14.000 кафопија, од којих је 2.000 пило бескофеинску кафу.

Мјерене су вриједности четири јетрена ензима чија висока концентрација у крви индикује обољење јетре - аспартата аминитрансферазе (АСТ), аланина аминотрансферазе (АЛТ), гама глутамил трансаминазе (ГГТ) и алкалне фосфатазе (АЛП).

Особе које су конзумирале три или више шољице кафе дневно биле су за 25 посто мање подложне развоју повећаних вриједности јетрених ензима у односу на оне које нису конзументи кафе, показала је студија.

Такође, особе које су уживале у бескофеинској кафи имале су низак ниво споменутих јетрених ензима, из чега се намеће закључак да је једини састојак који утиче на здравље јетре заправо у кафи, а не у кофеину.

Хемијски састојак заслужан за овај ефекат још није познат, због чега научници намјеравају да спроведу даљња истраживања како би открили шта стоји иза овог интересантног резултата.