latinica  ћирилица
29/10/2014 |  16:09 | Аутор: РТРС

Отпад из Источног Сарајева враћен у Високо

Прича о депонијама у Источном Сарајеву, на којима је складиштен отпад фабрике Превент из Високог добија епилог.

Седамнаест тона хемијски третираног отпада животињског поријекла, који је био депонован на локалитету Борије у Источном Старом Граду данас је утоварен у камион и враћен у Високо, а ЈКП "Граб" одмах је спровело мјере дезинфекције и деконтаминације терена. Из Републичког инспектората најављују да ће ускоро отпад бити уклоњен и са двије депоније у Палама.

Рјешење Републичког инспектора из јула ове године о уклањању отпада предузећа Превент извршно је у року  90 дана од дана пријема. Комунално предузеће због овог има трошак од 5.000 КМ, каже директор Славиша Јовичић, и напомиње, да је рок  испоштован.

Уклањање отпада само је стишало буру, јер јавност у Источном Сарајеву и даље узнемирава чињеница да су појединци или организоване криминалне групе омогућили да се из Високог, гдје је сједиште преузећа Превент, поред десетина дивљих и легалних депонија у ФБиХ, сумњиви отпад вози до Пала и Источног Старог Града. Полиција у вези с овим није окончала посао, рекао је начелник ЦЈБ Источно Сарајево Раденко Васиљевић.

Подсјећамо, Градски завод за јавно здравље Београд у јулу је завршио анализу седам узорака отпада са три депоније. Резултати анализе говоре да отпад на депонијама у Палама није опасан, док је данас уклоњени из Источног Старог Града садржавао већи ниво хрома од дозвољеног, каже портпаролка Републичке управе за инспекцијске послове Душанка Макивић, одбацујући спекулације да је отпад радиоактиван.

У наредних десетак дана, отпад истог поријекла са градске и дивље депоније у насељу Сјетлина код Пала, такође ће бити уклоњен и враћен предузећу Превент из Високог. Мада у узорцима са ових депонија није пронађено недозвољено присуство хемијских супстанци, Републички инспекторат је оцијенио да је ријеч о неадекватно депонованом индустријском отпаду.